Legumele din sere

Ne aflam intr-un sat din judetul Timis in care majoritatea familiilor au ca principala indeletnicire agricultura si in special cea axata pe cultivarea legumelor .  Calendarul agricol se opreste in perioada aceasta la culturile agricole cultivate in sere.  In ultima perioada cererea pentru legumele timpurii si cele tardive sunt in continua crestere existand asadar o piata de desfacere foarte importanta pentru acestea.
Majoritatea serelor au fost construite prin programe si fonduri mixte deoarece sunt nu doar ca si  constructii exterioare realizate cu material moderne ci si echipamentele interioare permit cresterea rentabilitatii acestora. Astfel costurile nu au fost tocmai mici iar sprijinul prin aceste programe a fost unul binevenit.

     Calendarul anual antreprenorilor din aceasta zona bifeaza doua cicluri de legume, de la varza la  castraveti, ardei si rosii.
Oamenii locului spun ca e foarte important atunci cand te decizi ca vrei sa construiesti o sera sa iei legatura cu o firma de specialiate deoarece la prima vedere ai crede ca poti sa le construiesti singur sunt multe elemente care daca nu le iei in calcul pot influenta negativ productiil viitoare.
      Locul in care sunt aplasate sere e foarte important deoarece sera trebuie sa capteze lumina solara astfel nu trebuie sa existe pomi sau cladiri prin preajma care sa tina umbra.
Serele trebuie construite pe fundatii rezistenta, realizate in pahare de beton pentru a sustine cadrul de metal din care sunt realizate.
      Desi in trecut lemnul era o varianta preferata prin prizma costului si a rezistentei, serele moderne sunt facute din cadru de fier. De asemenea sticla de pe exterior si acoperis a fost inlocuita cu folie dubla de pvc. Aceasta rezista intre doi si cinci ani dupa care trebuie inlocuita insa e mult mai fiabila atat ca si calitate si ca pret decat sticla.
     Serele moderne gasite in aceasta localitate dispun de sistem propriu de irigare ghidat prin computer  precum si sisteme moderne de iluminare, ventilatie si incalzire.
Afacerile cu legume puteai sa le definesti ca unele prospere sau ca un loz in plic, pentru ca inainte de cultivarea legumelor in sere depindeai foarte mult de conditiile climatice pe care nu le puteai controla.
Familiile cu care am stat de vorba realizeaza venituri importante pe unitatea de pamant cultivata in serele moderne gasite in gospodariile lor.