24 septembrie

1541 - A murit Paracelsus (Theophrastus Bombastus von Hohenheim), alchimist, medic si filosof elvetian, una dintre cele mai pitoresti figuri ale Renasterii, precursor al iatrochimiei prin folosirea, in tratamentul bolilor, a unor medicamente realizate prin sinteza chimica (n. 10.11.1493).
1895 - S-a nascut scriitorul american Francis Scott Fitzgerald, unul dintre reprezentantii de marca ai asa numitei "generatii pierdute" ("Marele Gatsby", "Blandetea noptii") (m.21.12.1940).
1931 - S-a nascut Anthony Newley, actor, compozitor, cantaret si regizor de film american.
1934 - S-a nascut Manfred Woerner, fost secretar general german al NATO intre 01.07.1988-13.08.1994.
1940 - S-a nascut Barbara Allbut, cantareata americana (Angels).
1941 - S-a nascut Lucia Hossu-Longin, jurnalista romanca.
1941 - S-a nascut Linda McCartney, cantareata americana si sotia lui Paul McCartney.
1942 - S-a nascut Phillis Allbut, cantareata americana (Angels).
1942 - S-a nascut Gerry Marsden, vocalist, chitarist si compozitor britanic (Gerry & The Pacemakers).
1942 - S-a nascut Linda McCartney, pianista, vocalista, compozitoare si fotografa americana (Wings).
1944 - A murit Aristide Maillol, pictor si sculptor francez (n.08.12.1861).

1946 - S-a nascut Kjell Asperud, vocalist, percutionist si compozitor norvegian (Titanic).
1946 - S-a nascut Jerry Donahue, chitarist si vocalist britanic (Fairport Covention).
1949 - S-a nascut Pedro Almod�var, regizor de film spaniol.
1967 - S-a nascut M.C. Miker "G", rapper britanic.
1970 - A fost adus pentru prima oara pe Pamant sol lunar de catre capsula de intoarcere a statiei automate "Luna-16" apartinand fostei URSS.
1991 - "A patra mineriada". Minerii de la Vulcan, aflati in greva, nemultumiti de intarzierea raspunsului Guvernului la revendicarile lor, pornesc spre Bucuresti. In drum, se opresc la Craiova si devasteaza gara.
1996 - Sectorul Agricol Ilfov, al saptelea sector al Capitalei, alcatuit din 38 de comune si orasul Buftea, a fost transformat in judet.
1998 - O echipa internationala de chirurgi din Lyon a reusit primul transplant de mana din lume.
1998 - A murit Irina Eliade, traducatoare si prozatoare (n.05.02.1920). 

Calendar ortodox: Sfanta Intaia Mucenita intocmai cu Apostolii,Tecla.Sfantul Cuvios Siluan.

Sf Tecla s-a nascut in sec I d.Hr ,la Iconium,din parinti instariti.Dupa ce l-a ascultat pe Sf  Ap Pavel  ,propovaduind despre castitate,ea s-a hotarat sa-l urmeze pe Hristos,renuntand la ideea de a se marita.Sf Tecla a plecat de acasa departe ,ca sa-l asculte pe Sf Pavel ,propovaduind in inchisoare.Desi a fost condamnata la moarte prin ardere de vie,inconjurata de dragostea ei pentru Hristos,a ramas neatinsa de flacari..Impreuna cu Sf Ap Pavel si Barnaba,au mers sa propovaduiasca Evanghelia in Antiohia,facand multe minuni si suferind multe chinuri de-a lungul vietii ei.Dupa aceea cu binecuvantarea Ap Pavel,Sf Tecla s-a retras intr-o regiune pustie si aspra din Seleucia Isauriei ,unde a continuat sa propovaduiasca Cuvantul lui Dumnezeu si sa vindece pe fiii Lui.Sf Tecla a murit la varsta de 90 de ani.
Au fost ridicate multe biserici cu hramul Sf Tecla ,prima dintre acestea fiind la Constantinopol..Fragmente din moastele Sf Mc Tecla se afla la Manastirea Sf Tecla din Maaloula ,Siria.Acestea au fost aduse spre cinstire si in Romania ,in iunie 2009,iar cateva particele au ramas la Manastirea Sf Tecla din Predesti,Dolj.
 Sf Siluan,s-a nascut din parinti cucernici pe pamantul Rusiei ,in satul Savsk,in anul 1866,fiind chemat din tinerete la pocainta.Ajungand la varsta de 27 de ani,a parasit grijile lumesti ,a ajuns in Grecia,la vestitul Munte Athos,luand asupra-si jugul monarhicesc in Manastirea Sf Mare Mc si Tamaduitor Pantelimon.