5 iulie

328 - Inaugurarea oficiala a podului de la Celei (Sucidava), construit peste Dunare, de catre arhitectul Theophilus Patricius.
1687 - Este publicata lucrarea lui Isaac Newton, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica.
1811 - Venezuela a devenit primul stat sud-american care si-a proclamat independenta fata de Spania.
1853 - S-a nascut Cecil Rhodes, unul dintre parintii fondatori ai Imperiului Britanic (m.26.03.1902).
1859 - S-a nascut actorul Constantin I. Nottara, personalitate cu aura legendara a istoriei teatrului romanesc (interpret, director de scena, profesor de actorie) (m.17.10.1935).
1865 - A fost impusa pentru prima oara in lume o limita de viteza (doua mile pe ora) in Marea Britanie.
1870 - Incendiu devastator in Istanbul, soldat cu 1.200 morti si 60.000 persoane ramase fara locuinte.
1908 - S-a nascut matematicianul Nicolae Victor Teodorescu, membru al Academiei Romane. Este considerat creatorul scolii romanesti de teoria ecuatiilor cu derivate partiale (m.28.02.2000).
1922 - S-a nascut scriitorul Petre Hossu.
1928 - S-a nascut Beverly Tyler, actrita americana.
1929 - S-a nascut scriitorul Aurel Deboveanu.
1944 - S-a nascut Robbie Robertson, chitarist, vocalist si compozitor canadian (The Band).
1945 - S-a nascut Dick Scoppettone, chitarist si vocalist american (Harper's Bizarre).
1946 - S-a nascut Michael Monarch, chitarist american (Sparrow, Steppenwolf, Detective).
1946 - S-a nascut Victor Unitt, chitarist britanic (Pretty Things, Edgar Broughton Band).
1948 - A murit scriitorul francez George Bernanos (n.20.02.1888).
1950 - S-a nascut Huey Lewis (Hugh Anthony Cregg), vocalist, compozitor, muzicutist si producator american (Clover, Huey Lewis & The News).
1954 - S-a nascut Michael Sadler, vocalist, clapar, basist si compozitor canadian (Saga).
1954 - A fost lansat primul single semnat Elvis Presley - "That' s All Right".
1962 - Algeria devine independenta fata de Franta.
1968 - S-a nascut Marian Hoinaru, politician roman.
1968 - S-a nascut Radu Stefan Mazare, politician roman, primar al Constantei.
1996 - S-a nascut Dolly, prima oaie clonata din lume.

Calendar ortodox: Sfantul Cuvios Atanasie Atonitul.Sfantul Cuvios Lampadie.Dumineca a 5-a dupa Rusalii(Vindecarea celor doi demonizati din Gadara)

 Preacuviosul Atanasie Atonitul a fost un monarh care a intemeiat comunitatea monastica de la Muntele Athos,comunitate ce a devenit cel mai mare centru al monarhismului ortodox.Sf Atanasie s-a nascut in Trapezunt ,in jurul anului 920 ,primind la botez numele de Avraam.Ramas orfan ,a fost crescut de o monarhie evlavioasa si dus apoi la Constantinopol ,la curtea imparatului Roman cel Batran.Acolo a invatat la scoala lui Atanasie.In timpul sederii sala la Constantinopol ,l-a cunoscut pe Sf Mihail Malein,egumenul unei manastiri de pe muntele Kyminas.Aprins de ravna pentru viata monarhala ,Avraam a plecat la manastiea din Kyminas ,unde a fost primit cu bucurie si tuns in monarhism ,schimbandu-si numele in Atanasie.In anul 958 pleaca de la manastire ,cautand un loc mai insingurat si astfel ajunge la capatul Muntelui Athos ,la Melanos.La indemnul lui Nichifor Foca ,Atanasie construieste Manastirea Marea Lavra ,din Sf Munte ,reunind schiturile existente intr-o singura comunitate.Atanasie a stabilit in manastire o randuiala de viata cenobitica ,pe baza  modelului din vechile manastiri din Palestina.In anul 969 ,avand de infruntat o considerabila miscare de opozitie ,a fost nevoit sa plece in Cipru,unde a stat pana in anul 971.Sf Atanasie a murit in jurul anului 1000,intr-un accident,atunci cand cupola noii biserici s-a prabusit.Sf a fost inmormantat alaturi de biserica manastirii Marea Lavra ,ctitoria sa .Cu timpul s-a construit un paraclis ,lipit de zidul bisericii mari a manastirii ,deasupra mormantului Sf Atanasie ,care exista pana azi si unde monarhii si pelerinii se pot inchina celui care a fost intemeietorul vietii de obste din Sf Munte.
 Sf Lampadie de mic copil a imbratisat viata sihastreasca .Si-a infranat poftele ,supunandu-si trupul Duhului Sfant ,rugandu-se des ,luminand pe cei intunecati cu demonice inselaciuni.Train d a facut multe minuni ,precum si dupa moarte lui.