22 iulie

1451 - Umanistul italian Poggio Bracciolini mentioneaza, in lucrarea "Disceptationes convivales", latinitatea limbii romane, precum si continuitatea elementului romanic in cuprinsul vechii Dacii, din vremea imparatului Traian.
1456 - Stralucita victorie, la Belgrad, a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, impotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II-lea.
1822 - S-a nascut Gregor Johann Mendel, cercetator austriac in domeniul transmiterii ereditare a caracterelor (m.06.01.1884).
1924 - S-a nascut Margaret Whiting, cantareata americana.
1937 - S-a nascut Chuck Jackson, cantaret american (Raspberry Singers, Dell-Vikings).
1940 - S-a nascut George Clinton, , vocalist si compozitor american (Parliaments, Funkadelic).
1940 - S-a nascut Alexandru Revcolevschi, chimist francez de origine romana.
1944 - S-a nascut Estelle Bennett, vocalista americana (Darling Sisters, Ronettes).
1944 - S-a nascut Richard Davies, pianist, vocalist si compozitor britanic (Supertramp).
1945 - S-a nascut Bobby Sherman, actor si cantaret american.
1945 - S-a nascut poetul Daniel Turcea (m.28.03.1979).
1946 - S-a nascut Petre Roman, om politic, presedinte al Partidului Forta Democrata din Romania.
1946 - S-a nascut Mirelle Mathieu, cantareata franceza.
1946 - A fost creata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), institutie specializata a Natiunilor Unite, cu sediul la Geneva; functioneaza, efectiv, de la 7 aprilie 1948 (Romania este membru al OMS din 1948).
1947 - S-a nascut Mihaela Penes, atleta, campioana olimpica la aruncarea sulitei.
1947 - S-a nascut Don Henley, baterist, vocalist si compozitor american (Eagles).
1954 - S-a nascut Al DiMeola, chitarist si compozitor american (Return To Forever).
1955 - S-a nascut Willem Dafoe, actor american.
1967 - S-a nascut Ileana Sipoteanu, solista de muzica usoara.
2000 - Fostul premier al Pakistanului, Nawaz Sharif (17 februarie 1997 - 12 octombrie 1999), a fost condamnat de un tribunal anti-coruptie din Attock la 14 ani inchisoare, sub acuzatia de evaziune fiscala.
2005 - Microsoft anunta numele final al noului sistem de operare: "Windows Vista".

Calendar ortodox:Sfanta Mironosita intocmai cu Apostolii ,Maria Magdalena.Sfanta Cuvioasa Mucenica Marcela.

Alaturi de numele Apostolilor,ucenicii apropiati ai Domnului ,Biserica le pomeneste in calendarul crestin si pe cateva femei sfinte ,care I-au fost alaturi Mantuitorului in cele mai importante momente ale activitatii sale pamantesti.Intre aceste Sfinte Femei se numara si Sfanta Maria Magdalena .Ea ,alaturi de celelalte Femei Mironosite au fost primele persoane care l-au vazut pe Iisus Cel inviat.Au marturisit adevarul Invierii pana la sfarsitul vietii lor ,fiind asemenea cu Apostolii pentru propovaduirea lor.
Maria Magdalena era originara din Magdala ,un mic sat aflat pe tarmul occidental al lacului Ghenizaret.Ea era o persoana din anturajul Domnului,o apropiata a Maicii Domnului si una dintre acele femei care l-au urmat pe Domnul in cei trei ani de activitate.Despre ea aflam ca a fost vindecata de Iisus de o grea suferinta ,caci fusese posedata de sapte demoni.Maria Magdalena a asistat la invierea lui Lazar ,minune care i-a intarit si mai mult credinta sa in Fiul lui Dumnezeu.Devenita un adevarat apostol al Apostolilor Maria Magdalena a ramas impreuna cu ucenicii Domnului si cu Maica Sa sa se bucure de Inviere.A fost prezenta si la Inaltarea Domnului,precum si in ziua de Rusalii.Maria Magdalena a propovaduit credinta crestina pana la sfarsitul vietii ,ajungand in Egipt,Fenicia,Siria ,Galia si chiar la Roma .Apetrecut o vreme si la Efes.Maria Magdalena este una dintre femeile sfinte dedicate cu totul slujirii lui Dumnezeu si propovaduirii Evangheliei in lume.
 Mucenita Marcela ,fecioara din Hios ,a fost taiata in bucati de propiul tata ,stapanit de duhul desfranarii,in anul 1500 ,aceasta vrand sa-si pastreze nepatata haina Sf Botez.Din cand in cand pietrele din apropierea bisericii din Hios(Grecia)se inrosesc ca stropite cu sange .Credinciosii ating de ele bolnavii ,care se vindeca miraculos ,prin mijlocirea Sfintei.