21 iulie

1718 - Prin Tratatul de pace de la Passarowitz, Imperiul Otoman a cedat Austriei Banatul, Oltenia, nordul Serbiei si al Bosniei.
1861 - La Bucuresti, pe scena Teatrului cel Mare (ulterior Teatrul National), a avut loc prima reprezentatie a piesei "Hamlet" de William Shakespeare, avandu-l in rolul principal pe Mihail Pascaly, primul actor roman care l-a intruchipat pe Hamlet.
1880 - Poetul Alexandru Macedonski publica, in revista "Literatorul", articolul "Despre logica poeziei", considerat a fi primul manifest al poeziei romane moderne.
1899 - S-a nascut scriitorul american Ernest Miller Hemingway, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1954 ("Adio, arme!", "Zapezile de pe Kilimanjaro", "Batranul si marea") (m.2.08.1961).
1906 - S-a nascut Traian Chelariu, poet si dramaturg (proza : " Necunoscuta "," In cautarea Atlantidei") (m.04.11.1966).
1907 - A murit Nicolae Grigorescu, pictor roman (n.15.05.1838).
1914 - Consiliul de Coroana, intrunit la Sinaia, proclama pozitia de neutralitate a Romaniei in primul razboi mondial.
1921 - A murit Leon C. Cosmovici, naturalist, membru corespondent al Academiei Romane (n.29.01.1857).
1922 - S-a nascut Kay Starr (Katherine Starks), cantareata americana.
1928 - S-a nascut Pavel Kohout, scriitor ceh.
1932 - S-a nascut Corneliu Leu, prozator si dramaturg.
1942 - S-a nascut Kim Fowley, compozitor, producator, manager, clapar si vocalist american.
1945 - Presedintele american Harry S. Truman a aprobat ordonanta prin care se aproba folosirea bombelor atomice.
1946 - S-a nascut Barry Whitman, baterist britanic (Herman's Hermits).
1947 - S-a nascut Cat Stevens (Stephen Demetri Georgiou) (Yusuf Islam), cantaret, chitarist si compozitor britanic.
1950 - S-a nascut Larry Tolbert, baterist american (Raydio).
1952 - S-a nascut Robin Williams, actor american.
1953 - S-a nascut Denes Seres, politician roman.
1955 - S-a nascut Dan Chisu, regizor, presedintele Fundatiei DaKINO din Bucuresti.
1962 - S-a nascut Lee Aaron, cantaret si compozitor canadian.
1966 - S-a nascut Sorin Gabriel Zamfir, politician roman.
1969 - A fost inaugurat Combinatul petrochimic Pitesti.
1970 - A fost terminata constructia barajului egiptean Aswan.

Calendar ortodox:Sfatul Cuvios Simeon si Ioan Pustnicul.Sfantul Prooroc Iezechiel .Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia.

Cuv Simeon si Ioan Pustnicul au trait in cetatea Edisei ,din Siria ,pe vremea imparatului Iustin cel tanar.Fiind patrunsi de dragoste dumnezeiasca au mers la Manastitra Sf Gherasim ,unde au fost tunsi monarhi de Sf Nicon ,care era egumen.Plecand din manastire au mers in pustie ,unde au stat 40 de ani ,traind cu toata nevointa si cu petrecerea cea grea.Ioan a ramas in pustie pana la sfarsit ,iar fericitul Simeon s-a intors la sfanta cetate si prefacandu-se ca este nebun ,s-a dus la cetatea Emesa si a facut multe minuni.
 Sf Prooroc Iezechiel a fost fiul lui Buzi ,un preot din cetatea Sarira.A fost luat in captivitate in vremea lui Nabucodonosor .A fost contemporan cu Proorocul Ieremia ,insa Iezechiel prorocea si invata poporul evreu luat rob in Babilon.In Babilon lui Iezechiel i se fac diverse descoperiri despre ceea ce avea sa se intample.
Sf Cuv Rafael si Partenie de la Agapia au fost canonizati de catre Sf Sinod al BOR la 5-7 martie,2008.Proclamarea canonizarii Sfintilor a avut loc pe 5 iunie 2008 ,la Manastitrea Neamt.Cuv Rafael s-a nascut in satul Bursucani ,din tinutul Barladului.In sec al XVI-lea a fost monarh la Agapia din Deal.Parti din moastele sale se pastreza la manastirile din Moldova.
 Cuv Partenie a trait in sec al XVII-lea ,fiind contemporan cu mitropolitul Moldovei.Sf Partenie a sihastrit in muntele -Scaunele-.Se ruga toata ziua iar noaptea in timp ce se ruga ,impletea cosuri.A murit in anul1660.Moastele sale au darul tamaduirii.