12 iulie

1822 - S-a nascut Milton Waldo Hanchett, inventator american al scaunului de dentist (m.28.12.1904).
1884 - S-a nascut Amedeo Modigliani, pictor si sculptor italian (m.24.01.1920).
1887 - A murit Aaron Florian, istoric. A realizat prima periodizare si a tras atentia asupra stiintelor auxiliare ale istoriei (genealogia, heraldica, numismatica, epigrafia, diplomatica, stiinta sigiliilor) (n.21.01.1805).
1904 - S-a nascut poetul Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe 1971 ("Spania in inima", "Ode elementare") (m.23.09.1973).
1930 - S-a nascut Janina Ianosi, traducatoare si eseista.
1934 - S-a nascut Van Cliburn (Harvey Lavan Cliburn), pianist american de muzica clasica.
1935 - A murit Alfred Dreyfus, ofiter francez de origine evreiasca, condamnat in anul 1894 pentru tradare de tara la deportare pe viata, din pricina emiterii de documente false (n.09.10.1859).
1937 - S-a nascut Bill Cosby, actor, cantaret si compozitor american.
1942 - S-a nascut Swamp Dogg (Jerry Williams Jr., Little Jerry), cantaret si producator american.
1943 - S-a nascut Christine McVie (Perfect), vocalista, pianista si compozitoare britanica (Chicken Shack, Fleetwood Mac).
1943 - S-a nascut Radu F. Alexandru (Radu Alexandru Feldman), om politic, scriitor, scenarist.
1946 - S-a nascut Jeff Christie, multi-muzician si vocalist britanic (Christie).
1948 - S-a nascut Walter Egan, cantaret si compozitor american.
1949 - S-a nascut John Wetton, basist, vocalist si compozitor britanic (Mogul Thrash, Family, King Crimson, Uriah Heep, Roxy Music, Asia).
1952 - S-a nascut Liz Mitchell, cantareata jamaicana (Boney M).
1960 - Franta a acceptat sa acorde independenta statelor Nigeria, Volta Superioara, Coasta de Fildes, Ciad, Africa Centrala si Congo.
1962 - S-a nascut Anca Constantinescu, politician roman.
1965 - S-a nascut Damian Florea, politician roman.
1973 - S-a nascut fotbalistul italian Christian Vieri.
1986 - A murit George Calboreanu, mare actor al scenei romanesti (n.05.01.1896).
2000 - La Manila a fost semnat un acord de stabilire a relatiilor diplomatice intre Filipine si RPD Coreeana.
2000 - Modulul rus "Zvezda", al treilea element al Statiei Spatiale Internationale (ISS), a fot amplasat pe orbita, la numai zece minute dupa decolarea rachetei purtatoare Proton-K de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
2002 - Ofiteri irakieni aflati in exil si reprezentanti ai opozitiei creeaza, la Londra, un consiliu militar avind drept scop inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein.


Calendar ortodox: Cinstirea Sfintei Icoane Prodromita de la Muntele Athos.Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie.Sfanta VeronicaDumineca a 6-a dupa Rusalii(Vindecarea orbului din Capernaum)
In calendarul ortodox se pomeneste astazi Cinstirea Sf Icoane Prodromita de la Muntele Athos .Icoana originala se gaseste la schitul romanesc Prodromu ,iar o reproducere a ei se afle la paraclisul de pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului.
 Sf Proclu si Ilarie au trait pe vremea imparatului Traian si a lui Maxim  ighemonul.Ei erau din satul Caliptul ,aproape de Anghira.Pentru ca il marturisea pe Hristos,Sf Proclu a fost prins si dat pe seama lui Maxim ighemonul ,fiind chinuit cumplit Dupa aceasta fiind dus sa fie omorat cu sageti ,s-a intalnit cu nepotul sau Ilarie ,care s-a inchinat mosului sau.Pentru aceasta a fost prins de elini.Ranit de multimea sagetilor ,Sf Proclu a murit ,iar Sf Ilarie marturisind ca este crestin ,a fost mult chinuit si apoi i s-a taiat capul.
 Numele Sf Veronica se leaga de doua evenimente din viata Mantuitorului.O veche traditie spune ca Veronica a fost femeia pe care Domnul Iisus a vindecat-o de greaua suferinta a curgerii de sange de care patimea de mai multi ani.Aceeasi traditie mai spune ca Sf Veronica a fost femeia care I-a sters fata Mantuitorului in timpul patimilor sale pe drumul calvarului ,spre Golgota.Chipul insangerat al Mantuitorului s-a impregnat pe panza cu care Veronica a sters fata Domnului ,ca o marturie a Patimilor mantuitoare.Panza s-a pastrat multa vreme ,cunoscuta ca Sfanta Mahrama .Aceasta Mahrama a fost dusa de Veronica la Roma ,unde a fost pastrata multa vreme ca o relicva sfanta.Ducand o viata de marturisire si propovaduire a credintei in Hristos,s-a mutat la Domnul ,ajungand ca in ceruri sa se bucure deplin de chipul Domnului.