9 mai

1805 - A murit dramaturgul, poetul, prozatorul, esteticianul si istoricul german Friedrich von Schiller ("Hotii", "Logodnica din Messina", "Wilhelm Tell") (n.10.11.1759).
1850 - A murit fizicianul si chimistul francez Joseph Louis Gay (n.06.12.1778).
1883 - S-a nascut Jose Ortega y Gasset, filosof spaniol (m.18.10.1955).
1914 - S-a nascut Frank Chacksfield, pianist si sef de orchestra britanic.
1914 - S-a nascut Hank (Clarence Eugene) Snow ("The Singing Ranger"), cântaret si compozitor country canadian.
1918 - A murit George Cosbuc, poet, membru al Academiei Române; a desfasurat o intensa activitate publicistica, editând, împreuna cu Al. Vlahuta, revista "Semanatorul", iar, în 1906, "Viata Literara" si a tradus magistral marile epopei ale literaturii universale: "Odiseea", "Eneida", "Divina Comedie" (n. 8/20.09.1866; data de 8 septembrie este cea data de poet) (n.08.09.1866).
1928 - A murit compozitorul Constantin Dimitrescu (n.07.03.1847).
1931 - S-a nascut scriitorul Victor Vântu.
1936 - S-a nascut actri[a britanica Glenda Jackson.
1936 - S-a nascut Albert Finnez, actor englez de teatru si film.
1937 - S-a nascut Sonny Curtis, chitarist si compozitor american (The Crickets).
1939 - S-a nascut Nokie Edwards, chitarist si compozitor american (The Ventures).
1939 - S-a nascut Ion Tiriac, fost jucator de tenis român, actualmente om de afaceri.
1941 - S-a nascut Pete Birrell, basist britanic (Freddie & The Dreamers).
1942 - S-a nascut Mike Milward, chitarist britanic (The Fourmost).
1942 - S-a nascut Tommy Roe, cântaret, chitarist si compozitor american (The Satins).
1943 - S-a nascut scriitorul Sterian Vicol.
1944 - S-a nascut Don Dannemann, chitarist si compozitor american (The Cyrkle).
1944 - S-a nascut Richie Furay, chitarist, vocalist si compozitor american (Buffalo Springfield, Poco).
1945 - S-a nascut Steve Katz, vocalist, chitarist si compozitor american (Blues Project, Blood, Sweat & Tears, American Flyer).
1945 - S-a nascut compozitorul de muzica usoara Marius Teicu.
1945 - Sfîrsitul celui de-al doilea razboi mondial. La cartierul general sovietic din Berlin, se semneaza actul de capitulare neconditionata a Germaniei.
1946 - S-a nascut Clint Holmes, cântaret american.
1946 - S-a nascut actrita americana Candice Bergen.
1946 - Regele Victor Emmanuel III al Italiei abdica si este succedat de Humbert II.
1948 - S-a nascut Richard Hudson, multi+instrumentist, vocalist si compozitor britanic (Strawbs, Hudson Ford, The Monks).
1949 - S-a nascut Billy (William Martin) Joel, vocalis, pianist ti compozitor american (The Ehoes, Lost Souls, Hassles, Attila).
1949 - Rainier al III-lea de Monaco devine Print de Monaco.
1955 - S-a nascut mezzo-soprana germana Anne Sofie von Otter.
1960 - SUA au devenit primul stat care a legalizat pilula contraceptiva.
1962 - S-a nascut David Gahan, vocalist britanic (Depeche Mode).
1962 - S-a nascut Paul David Heaton, vocalist si compozitor britanic (The Housemartins, Beautiful South).
1963 - S-a nascut John Edwards, basist britanic (Status Quo).
1966 - A murit Alfred Mendelsohn, compozitor, dirijor si pedagog (n.04.02.1910).
1978 - A fost asasinat Aldo Moro, om politic italian (presedinte al Partidului Democrat Crestin) (n.23.10.1916).
1979 - La cea de-a XII-a editie a Campionatului european de gimnastica de la Copenhaga, Nadia Comaneci cîstiga, pentru a treia oara consecutiv, titlul european absolut si intra în posesia trofeului - performanta unica în istoria competitiei.
1994 - România obtine statutul de partener asociat al Uniunii Europei Occidentale.
2003 - Senatul SUA a dat unda verde aderarii României la NATO.

-Uniunea Europeana: Ziua Europei
-Romania: Ziua Independentei

Calendar ortodox: Aducerea la Bari a moastelor Sfantului Ierarh Nicolae.Sfantul Prooroc Isaia .Sfantii Mucenici Epimah,Hristofor si Gordian(Dezlegare la peste)
  Credinciosii din Dobrogea de Nord ,din Episcopia Tulcii,il cinstesc pe Sf Ierarh Nicolae ,in mod deosebit.Pe langa cinstirea din 6 decembrie a fiecarui an,Biserica a randiut ca cinstire a  acestui mare ierarh si filantrop si data de 9 mai in amintirea aducerii la Bari-Italia a moastelor sale.Astfel bisericile din Visina,Frecatei si Mahmudia isi praznuiesc ocrotitorul ,prilej care a dus in popor la numirea sarbatorii-Sf Nicolae de vara-.
  Sf Proroc Isaia s-a nacut in Ierusalim .A fost fiul lui Amos.Isaia a fost cel care L-a vazut pe Domnul Savaot ,asezat pe tronul slavei ceresti ,inconjurat de serafimii cei cu sase aripi.Marele prorocii a lui Isaia se refera la Intruparea Domnului,la Nasterea lui din Fecioara Maria ,la Ioan Botezatorul,si la multe evenimente din viata Mantuitorului Hristos.Acest Proroc a primit si darul facerii de minuni.In timpul domniei regelui Manase Sf Proroc Isaia s-a ridicat impotriva obiceiurilor pagane.Acesta a fost motivul pentru care a fost taiat in doua cu fierastraul.Isaia a trait si prorocit cu sapte sute de ani inaintea venirii Mantuitorului Hristos.A fost numit Evanghelistul Vechiului Testament.
 Sf Mc Hristofor este unul dintre cei mai uimitori sfinti ai Bisericii lui Hristos.El este infatisat in frescele bisericii avand cap de caine.Inca din sec al IV-lea viata Sf Mc Hristofor ,martirul-purtator de Hristos-a fost prezentata in mai multe variante,in fresca si icoane.Traditia crestina rasariteana ,alaturi de legendele locurilor ,marturiseste faptul ca Sf cu cap de caine Hristofor a trait pe vremea imparatului Deciu ;o alta datare a vietii lui ar fi anul 308 pe vremea lui Maximin Daia.Toate bisericile si manastirile din vechime il aveau pe Sf Mc Hristofor pictat alaturi de alti sfinti,in timp ce pe peretii noilor biserici aceasta pictura nu mai este prezenta.
 Sf Mc Epimah si Gordian erau din Roma .Pentru ca l-au marturisit cu indrazneala pe Hristos ,au fost prinsi si siliti de stapanul cetatii sa se lepede de Hristos si sa jertfeasca idolilor.Pentru ca nu s-au induplecat ,au fost chinuiti ,iar la sfarsit li s-au taiat capetele,luand cununile nevointei.Soborul lor se savarseste in biserica Sf Mc Stratonic.