10 ianuarie

1778 - A murit Carl Linne, botanist suedez ("Filosofie botanica", "Bazele botanicii") (n.23.05.1707).
1799 - S-a nascut Petrache Poenaru, participant la Revolutia de la 1848, unul dintre organizatorii invatamintului national. A fost primul care a strins date despre Tezaurul de la Pietroasa, a brevetat la Paris o inventie ingenioasa, numita de el "condei portaret, fara sfirsit, alimentindu-se singur cu cerneala", care va precede stiloul. Membru al Academiei Romane.
1839 - Gheorghe Asachi publicã la Iasi, in tipografia Albinei Romanesti, lucrarea "Atlas romanesc geografic", format din 8 harti, primul de acest gen in literatura de specialitate.
1869 - S-a nascut publicistul si omul politic Valeriu Braniste, membru de onoare al Academiei Romane (m.01.01.1928).
1883 - S-a nascut prozatorul si dramaturgul rus Alexei Nikolaievici Tolstoi ("Calvarul", "Copilaria lui Nikita","Ivan cel Groaznic") (m.1945).
1896 - S-a nascut Alexandru Busuioceanu, eseist, poet si traducator (m.23.03.1961).
1903 - S-a nascut regizorul Grigori Vasilievici Aleksandrov (m.16.12.1983).
1906 - S-a nascut matematicianul Grigore C. Moisil (m.21.05.1973).
1920 - Infiintarea Ligii Natiunilor (Societatea Natiunilor), cu sediul la Geneva. Romania este membru fondator. Liga Natiunilor inceteaza sa functioneze odata cu declansarea celui de-al doilea razboi mondial, oficial, hotarirea de autodizolvare fiind adoptata dupa intrarea in vigoare a Cartei Natiunilor Unite, la 18.04.1946.
1932 - S-a nascut prozatorul si folcloristul Eugen Agrigoroaiei ("Ultimul Fat-Frumos", "Folclor arhaic romanesc", "Teatrul de papusi") (m.24.02.1992).
1939 - A murit Hariclea Hartulari Darclee, cintareata de opera (n.10.06.1860).
1939 - A murit Papa Pius al XI-lea (Ambrogio Damiano Achille Rotti), unul dintre cei mai importanti pontifi ai epocii moderne. In multe din enciclicele sale, a condamnat drept anticlericale national-socialismul si comunismul.
1942 - S-a nascut prozatorul Virgil Scurtu ("In cautarea astrilor", "Observatorul astronomului amator").
1945 - S-a nascut cintaretul britanic Rod Stewart.
1946 - Are loc prima Adunare Generala a ONU, la Central Hall Westminster, Londra. Participa toti reprezentantii celor 51 de natiuni, membre cu drepturi depline ale ONU.
1949 - Au fost lansate discurile de vinilin de catre CBC (45 rpm) si Columbia (33,3 rpm).
1949 - In Japonia, este stabilita legal ziua de munca de 8 ore.
1951 - S-a nascut poetul Dan Damaschin.
1951 - A murit scriitorul Sinclair Lewis, primul american laureat al Premiului Nobel pentru Literatura (1930) ("Main Street", "Babbitt", "Arrowsmith", "Elmer Gantry", "Kingsblood Royal") (n.07.02.1885).
1956 - S-a nascut Zoia Alecu, cintareata (voce si chitara) in "Sfinx Experience".
1957 - A murit poeta chiliana Gabriela Mistral, laureata cu Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1945 (n.07.04.1889).
1966 - Semnarea. in Taskent, a Declaratiei privind reglementarea conflictului indo-pakistanez.
1966 - A avut loc premiera filmului "Duminica la ora 6", regizat de Lucian Pintilie, care a luat premiul special al juriului la festivalul de la Mar del Plata.
1968 - S-a nascut poeta si eseista Irina Andone ("Mingiios").
1971 - A murit Gabrielle Chanel, numita si Coco, creatoare de moda; in 1916, a lansat o linie a elegantei feminine care s-a impus drept "stilul Chanel" (n.19.08.1883).
1971 - A murit celebra creatoare de moda franceza Gabrielle (Coco) Chanel, cea care a impus parul scurt, tenul bronzat, rochiile fara mineca, bijuteriile false si nebunesti, puloverele inspirate din tricourile marinarilor si taioarele severe. Ea a facut din negru o culoare la moda si a utilizat cu mare dezinvoltura jerseul (n.19.08.1883).
1989 - A murit actorul Cristea Avram. Din filmografie: "Darclee", "De-as fi Harap-Alb". Din 1966, a lucrat in strainatate.
1994 - Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivelul sefilor de stat si de guvern din tarile membre NATO. A fost adoptata o declaratie ce a lansat Parteneriatul pentru pace ca o prima etapa spre aderarea la NATO a "tarilor democratice din Est".
1999 - Greva minerilor din Valea Jiului. Ministerul Industriilor se angajeaza sa anuleze datoriile CNH (Compania Nationala a Huilei din Valea Jiului) cu conditia ca sindicatele sa gaseasca mijloacele pentru a reduce cu 30% deficitele acestei companii. Aceasta propunere este respinsa de mineri.
2001 - A murit Constantin Savulescu, subinginer proiectant la Uzinele Malaxa, cu o experienta de 9 ani la Centrul de cercetare si productie de aparatura stiintifica al Academiei Romane. Savulescu a participat, in 1945, la conceperea si producerea prototipului unui automobil popular, de conceptie romaneasca; numele masinii urma sa fie "Malaxa", dar proiectul nu s-a concretizat. A lucrat la proiectarea si realizarea automobilelor romanesti din generatia VI si VII, care au fost distinse cu diplome si medalii la Expozitiile internationale de la Belgrad (1937) si Milano (1940). In 1985 Asociatia Artistilor Fotografi i-a publicat o lucrare de referinta si astazi: "Cronologia ilustrata a fotografiei din Romania. Perioada 1834-1916) (n.10.10.1914).
2001 - A murit Constantin Savulescu, subinginer proiectant la Uzinele Malaxa, cu o experienta de 9 ani la Centrul de cercetare si productie de aparatura stiintifica al Academiei Romane. Savulescu a participat, in 1945, la conceperea si producerea prototipului unui automobil popular, de conceptie romaneasca; numele masinii urma sa fie "Malaxa", dar proiectul nu s-a concretizat.

 Calendar ortodox : .Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti .Sfantul Grigorie,Episcopul Nissei.Sfantul Cuvios Dometian.
                              Cuviosul Antipa este iubit si venerat de romani ,de greci si de rusi.Fiind roman de origine ii spunem Sf Antipa de la Calapodesti ,pentru ca s-a nascut in satul Calapodesti(com Dealul Morii),jud Bacau,in anul 1816.Parintii sai drept credinciosi erau Gheorghe si Ecaterina Luchian.Tatal era diacon in biserica satului ,iar mama sa calugarit mai tarziu ,primind numele de Elisabeta.
La varsta de 20 de ani ,chemat de Dumnezeu,Sfantul se indreapta spre Manastirea Neamt,dorind sa se faca monarh.Pentru ca aici nu a fost primit ,intra in obstea Manastirii Caldarusani ,de langa Bucuresti.Aici sub povatuirea schimonarhului Ghedeon ,se nevoieste timp de doi ani ,ducand o viata plina de lipsuri si necazuri si tot aici invata rugaciunea mintii.Apoi la Schitul Brazi este martorul descoperirii Sf Moaste ale Mitropolitului Teodosie.Avand binecuvantarea arhimandritului Dimitrie ,stret pe atunci la Schitul Brazi,pleaca spre Sf Munte Athos.Vietuieste patru ani la Manastirea Esfigmenu,fiind bucatar.A luat apoi schima mare cu numele Antipa si se retrage intr-o coliba parasita.A intrat apoi in Schitul Romanesc Prodromu,care se zidea prin grija parintilor Nifon si Nectarie.Sfantul Antipa merge si in Rusia unde strange bogate milostenii pentru schitul de la Athos.A ramas in memoria bisericii ruse pentru ca in1865 s-a asezat definitiv la Manastirea Valaam.Sf Antipa a murit la varsta de 66 de ani.
Mana sa dreapta se afla la Manastirea Suruceni,adusa de IPS Mitropolit Vladimir si a Preotului Vlaceslav Spac. Particele din moastele Sfantului se afla la Athos,la Manastirea Prodromu,la Manastirea Cristiana din Bucuresti,la Manastirea Calapodesti (infiintata in 1997 spre pomenirea lui) si la Manastirea Sireti.
                    Sf Grigorie a fost frate cu Sf Vasile cel Mare ,fiind un mare aparatot al Bisericii lui Hristos.Mergand la Constantinopol ,el s-a dovedit aparator neintrecut al dreptei credinte .Grigorie cunostea toata stiinta filozofica si buna vietuire.Si-a pastorit turma cu intelepciune si cu evlavie ajungand la o batranete frumoasa.
                      Sfantul Dometian s-a nascut pe vremea imparatului Iustin cel Tanar (565-578) din parinti drept credinciosi si bogati,Teodor si Evdochia.Ramanand vaduv,se sarguieste spre filozofia cea duhovniceasca si a fost ales episcop al Bisericii Melitinei,la varsta de 30 de ani.A fost trimis de multe ori de catre imparatul Mauriciu in Persia ,pentru indreptarea poporului.A mijlocit pe langa Chosroe(imparatul Persiei),pacea dintre greci si persi.Afost inlaturat din episcopie de voievodul Baram ,facandu-l tributar grecilor.Se intoarce la Constantinopol ,unde si moare,iar trupul sau este dus in cetatea sa,Melitina.