26 decembrie

1868 - A murit Francisc Serafin Caudella, compozitor, organist si violoncelist (n.1812).
1886 - A murit astronomul austriac Theodor Ritter von Oppolzer ("Catalogul eclipselor") (n.26.10.1841).
1890 - A murit arheologul german Heinrich Schliemann; încercând sã identifice locurile evocate în epopeile homerice, Schliemann a descoperit Cetatea Troiei si tezaurul atribuit regelui Priam (n.06.01.1822).
1891 - S-a nãscut prozatorul american Henry Miller, autor de romane controversate în epocã datoritã anulãrii oricãrui tabu referitor la sexualitate, dar devenit, în perioada anilor '60, idol al "generaþiei beat" ("Tropicul Cancerului", trilogia "Crucificare trandafirie" (m.07.06.1980).
1893 - S-a nãscut Mao Zedong, sef al statului chinez (1949-1959), presedinte al Partidului Comunist(1943-1976); a fost iniþiatorul, în anii 60, al doctrinei maoiste caracterizatã prin cultul personalitãtii si printr-un voluntarism exacerbat (m.09.09.1976).
1904 - S-a nãscut Alejo Carpentier, scriitor cubanez, întemeietorul literaturii latino-americane moderne ("Împãrãtia acestei lumi", "Recurs la metodã", "Harpa si umbra") (m.24.04.1980).
1907 - S-a nãscut Grigore Popescu-Bãjenaru, prozator si istoric literar (romanul umoristic "Cismigiu et comp.").
1914 - S-a nãscut actorul si producãtorul american de filme Richard Widmark ("Procesul de la Nûrenberg"-1961, "True Colours"-1990).
1926 - S-a nãscut, la Cluj-Napoca, Jancsy Körössy, pianist de jazz, plecat din România în 1969; este considerat de criticii muzicali "unul dintre cei mai autentici pianisti europeni de jazz".
1927 - S-a nãscut Elena Bianu, grafician.
1927 - S-a nãscut tenorul Ion Stoian (m.04.03.2000).
1935 - S-a nãscut, la Bucium, Viorica Cortez, mezzo-sopranã.
1939 - S-a nãscut Ken Howard, compozitor britanic.
1940 - S-a nãscut Phil Spector, compozitor, producãtor si vocalist american.
1940 - S-a nãscut Vintilã Ivãnceanu, poet, prozator si dramaturg, reprezentatnt al onirismului românesc; s-a stabilit în strãinãtate în 1970 ("Cinste specialã", "Pânã la disparitie").
1942 - S-a nãscut Ernie & Earl Cate, cântãreþi si compozitori americani.
1951 - S-a nãscut Paul Anthony Quinn, chitarist si compozitor britanic (Saxon).
1962 - A murit Radu Stanca, poet, dramaturg, regizor, mentor si membru marcant al Cercului Literar de la Sibiu, unde au activat nume importante ale literaturii române, precum Ion Negoitescu si Nicolae Balotã (n.05.03.1920).
2000 - A murit actorul american de teatru si film Jason Robards (Premiul Oscar pentru rolurile din filmele "Julia", "Toti oamenii presedintelui") (n.1922).
2001 - A murit actorul britanic Sir Nigel Hawthorne ("Richard al III-lea", "A douãsprezecea noapte") (n.05.04.1929).
2002 - A murit Herb Ritts, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi din lumea show-bizz-ului american; a imortalizat atitudini ale unor staruri precum Elizabeth Taylor, Madonna, Mick Jagger în fotografii apreciate în lumea artisticã, publicate în reviste gen "Photo" (n.13.08.1952).

       Clendar ortodox : Soborul Maicii Domnului.
                                     Cuviosul Nicodim de la Tismana.

                             Biserica Ortodoxa sarbatoreste azi,in cea de-a doua zi a Craciunului ,Soborul Maicii Domnului.Cu acest prilej ,conform Sinaxarului ,se face pomenire despre fuga din Eipt a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.
                              Cuvantul -sobor-inseamna adunare de oameni si in aceasta imprejurare vrea sa insemne doua lucruri: o chemare catre cei credinciosi ,sa ne adunam azi,aici pe pamant in cinstea Maicii Domnului si apoi ne aduce aminte ca Maica Domnului este preaslavita in mijlocul tuturor Sfintilor fericiti din Ceruri.si asa fiind ,adunarea noastra de azi este o impreuna-praznuire a noastre cu cetele tuturor Sfintilor si Ingerilor din Ceruri.
                              Cuviosul Nicodim s-a nascut in satul Prilep,intr-o familie de aromani.Nicodim a invatat citirea Sfintelor Scripturi ,slujind pentru Hristos.Lepadindu-se de toata slava lumii si de averea parinteasca ,s-a dus la Sfantul Munte,unde dupa trei ani de ucenicie ,a fost facut calugar.In putina vreme a ajuns diacon,apoi egumen si staret.Nicodim a mijlocit impacarea intre scaunul patriarhal al Constantinopolului si Biserica sarbeasca.La rugamintea cneazului Lazar,paraseste Sfantul Munte,venind in tara sa.In timpul domniei voievodului Vlaicu ,Sfantul zideste manastirea Vodita.Paraseste dupa o vreme ctitoria de la Vodita si ridica Manastirea Tismana.Sf Nicodim a fost un mare intemeietor al vietii monarhale,dupa randuielile de la Athos.A trait si a lucrat pe pamant romanesc sub patru domnitori ,fiind cinstit si pretuit de acestia.Pe langa frumoasa manastire de la Tismana ,ne-a ramas de la Sf Nicodim o Evanghelie numita-Tetravanghelul lui Nicodim de la Tismana-scrisa in limba slavona.Sf Nicodim a murit in anul 1406,fiind ingropat la Tismana.Traditii si previziuni : Daca a doua zi de Craciun bate vantul toamna urmatoare va fi ploioasa si vanturoasa.Zilele de la Craciun pana la Anul Nou hotarasc soarta anului : cum e atunci asa e intreg anul urmator.
                                 In a doua zi de Craciun se duc finii cu daruri la nasi.Tot in aceasta zi ceata de colindatori se uneste intr-o petrecere numita -ospatul feciorilor-