13 septembrie

1745 - A fost elaborat primul "Atlas geografic al Rusiei" - prima culegere de harti ale intregului teritoriu rusesc.
1838 - S-a nascut Otto Friedrich August Benndorf, arheolog german, membru de onoare strain al Academie Romane ; a acordat o atentie speciala monumentului de la Adamclisi si a publicat, impreuna cu istoricul roman Gr. Tocilescu lucrarea " Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani " (m.02.01.1907).
1860 - S-a nascut medicul Thoma Ionescu, intemeietorul scolii romanesti de chirurgie si de anatomie topografica, membru al Academiei Romane. A fondat, in 1897, Societatea de chirurgie si "Revista de Chirurgie" (m.28.03.1926).
1872 - A murit filosoful german Ludwig Feuerbach (n.28.07.1804).
1874 - S-a nascut compozitorul austriac, teoretician muzical Arnold Schonberg; a initiat muzica seriala sau dodecafonismul ("Variatiuni pentru orchestra", "Suita pentru pian") (m.13.07.1951).
1894 - A murit Emmanuel Alexis Chabrier, compozitor si pianist francez (n.18.01.1841).
1899 - S-a nascut Corneliu Codreanu, om politic, fondatorul si conducatorul miscarii legionare "Garda de fier" (m.30.11.1938).
1901 - In Bucuresti, pe strada "13 septembrie", a fost dezvelit Monumentul eroilor pompieri, in memoria celor cazuti la 13 septembrie 1848, luptand impotriva trupelor turcesti; grupul statuar realizat de E. Hegel, reprezinta pe Nike, personificarea Victoriei, care anunta cu trompeta biruinta, iar cu celalalt brat sprijina un ostas ranit.
1902 - Intra in vigoare "Legea pentru organizarea meseriilor", cunoscuta sub numele de Legea Missir, adoptata la 05.03.1902.
1908 - S-a nascut Edgar Papu, specialist in literatura comparata si filosof al culturii (m.29.03.1993).
1911 - S-a nascut Bill Monroe, cantaret si compozitor country american.
1917 - La Fatima, Sfanta Fecioara se arata pentru a cincea oara celor trei copii. Peste 20 000 de oameni s-au strans la locul aparitiilor. Maica Domnului ii indeamna pe copii la rugaciune, le promite cateva vindecari si ii anunta ca va avea loc o mare minune pe 13 octombrie, "pentru ca toti sa creada".
1925 - S-a nascut Mel Torme (Melvin Howard), cantaret, muzician si compozitor american.
1934 - S-a nascut Spiru Vergulescu, pictor citadin, supranumit " pictorul Bucurestilor ".
1939 - S-a nascut James Johnson, vocalist american (Jayhawks, Vibrations).
1939 - S-a nascut Dave Quincy, clapar si saxofonist britanic (If, Q, Zzebra).
1941 - S-a nascut David Clayton-Thomas, vocalist si compozitor britanic (Blood, Sweat & Tears).

1941 - S-a nascut Ahmet Necdet Sezer, presedinte al Turciei, ales la 16.05.2000.
1944 - S-a nascut actrita franceza Jacqueline Bisset.
1944 - S-a nascut Peter Cetera, vocalist, basist si compozitor american (Chicago).
1952 - S-a nascut Randy Jones, vocalist american (Village People).
1952 - S-a nascut Don Was (Donald Fagenson), basist, clapar, compozitor si producator american.
1954 - S-a nascut Den Hegarty, vocalist britanic (Darts).
1956 - S-a nascut Joni Sledge, cantareata americana (Sister Sledge).
1956 - S-a nascut fotbalistul Ilie Balaci.
1961 - S-a nascut Dave Mustaine, chitarist, vocalist si compozitor american (Megadeth).
1965 - S-a nascut Zak Starkey, baterist britanic, fiul lui Ringo Starr.
1967 - S-a nascut Steve Perkins, baterist american (Porno For Pyros, Jane's Addiction).
1977 - S-a nascut Fiona Apple, cantareata si pianista americana.
1991 - Romania a stabilit relatii diplomatice cu Lituania, Letonia si Estonia.
1993 - Organizatia pentru Eliberarea Palestinei a decretat sarbatoare nationala ziua de 13 septembrie, cand, la Washington, Israelul si OEP au semnat acordul de autoguvernare palestiniana in Gaza si Ierihon.
1998 - Regizorului Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului, la Festivalul International de Film de la Venetia, pentru filmul "Terminus Paradis".
2000 - A avut loc, la Staples Center, Los Angeles, prima editie a "Latin Grammy Awards", organizata de "Latin Academy Of Recording Arts and Sciences" . 

Calendar ortodox: Inaintepraznuirea Inaltarii Sfintei Cruci.Sfantul Sfintit Mucenic Cornelui Sutasul.Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop.

Ziua de azi a Inaiteserbarii Inaltarii Sfintei Cruci ,inseamna inceputul acestei sarbatori.La slujbele din aceata zi se adauga cantari,rugaciuni si lecturi biblice in legatura cu sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.
 Sf Sfintit Corneliu Sutasul a fost unul din centurionii imparatului Tiberiu din cohorta Italica din orasul Cezareea Palestinei.Desi era pagan,el era un om bun si milostiv.Afland despre invataturile si patimile Domnului nostru Iisus Hristos ,incepuse sa creada si se ruga lui Dumnezeu sa-l invredniceasca a primi Sf Botez.Corneliu Sutasul a fost cel dintai pagan primit in crestinism ,numai prin sf botez,deschizand astfel calea paganilor catre Hristos.Dupa ce a primit sf botez ,Corneliu l-a insotit pe Sf Ap Petru in misiunea de propovaduire ,iar apoi a fost hirotonit Episcop.
In orasul Schepsia ,Corneliu este prins de senatorul Dimitrie si obligat sa jertfeasca idolilor.Rugandu-se lui Dumnezeu,se intampla o minune si senatorul Dimitrie impreuna cu toata familia si inca multi pagani trec la crestinism.Pe locul vechiului templu pagan ,Ep Corneliu a construit o frumoasa biserica.Despre moartea sa ,unii sustin ca a ramas pana la sfarsit in Schepsia,altii ca Sf Ap Petru l-a trimis ca Episcop in Troia-Ilion si ca acolo a murit.
 Sf Cuv Ioan de la Prislop era originar din satul Silvasul de Sus .De tanar,parasind casa parinteasca ,s-a calugarit la Manastirea Prislop.Dorind sa duca o viata si mai linistita ,dupa un numar de ani petrecuti la manastire ,a gasit un loc pe malul prapastios al raului Slivut ,unde si-a sapat o chilie de piatra .Acest loc este cunoscut si azi sub numele de -chilia -sau -casa sfantului-Aici si-a petrecut restul zilelor in post si rugaciune Traditia spune ca a fost impuscat de doi vanatori in timp ce isi facea o fereastra la chilie.Nu se cunoaste precis cand a trait Ioan de la Prislop ,dar se presupune ca a vietuit in secolul al XV-lea sau in prima jumatate a sec urmator.La 20-21 iunie 1992 Sf Sinod al BOR a hotarat canonizarea Sf Cuv Ioan de la Prislop.
Tra