15 iulie

1240 - Victoria armatelor rusesti asupra armatelor suedeze (Batalia de pe Neva).
1497 - inceput constructia bisericii Curtii domnesti de la Piatra Neamt, ctitorie a lui Stefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504). Lucrarile au fost finalizate la 11 noiembrie 1498.
1799 - Piatra din Rosetta este descoperita in orasul egiptean Rosetta, de capitanul francez Pierre-Fran�ois Bouchard.
1841 - A murit poetul, prozatorul si dramaturgul rus Mihail Iurievici Lermontov, unul dintre principalii exponenti ai romantismului rus ("Demonul", "Un om ciudat") (n.03.10.1814).
1857 - A murit Carl Czerny, muzician, pedagog si pianist austriac (n.20.02.1791).
1858 - Au fost tiparite in Moldova, primele marci postale . Acestea erau vestitele "Cap de bour" a caror prima emisiune cuprindea patru timbre.
1889 - S-a nascut scriitorul, scenaristul si regizorul francez Jean Cocteau. Talent polivalent - poet, prozator, pictor, actor, dramaturg -, el a dat cinematografiei o serie de filme insolite ca factura, puternic impregnate de atmosfera poetica specifica operei sale literare (lirica: "Dansul lui Sofocle", "Cantec neted"; romane: "Marea intorsatura", "Copiii teribili"; balet satiric: "Sotii din Turnul Eiffel"; piese: "Masina infernala", "Parintii teribili", "Monstrii sacri"; film: "Sangele unui poet", "Frumoasa si bestia", "Orfeu") (m.10.10.1963).
1929 - A murit scriitorul austriac Hugo von Hofmannsthal. A contribuit la revigorarea teatrului baroc si a dramaturgiei cu tematica religioasa de la cumpana celor doua secole; prin libretele scrise de el si puse pe note in operele compozitorului Richard Strauss, Hofmannsthal a promovat o noua formula de teatru muzical (n.01.02.1874).
1930 - S-a nascut Jacques Derrida, filosof francez, parintele deconstructivismului (m.08.10.2004).
1940 - S-a nascut Tommy Dee, D.J. si compozitor country american.
1940 - S-a nascut Johnny Sea (Seay), cantaret si chitarist country american.
1944 - S-a nascut Millie Jackson, cantareata si compozitoare americana (Facts Of Life).
1946 - S-a nascut Peter Lewis, chitarist american (Peter & The Wolves, Moby Grape).
1946 - S-a nascut Linda Ronstadt, cantareata americana.
1948 - S-a nascut Ian Campbell, chitarist si flautist britanic (Middle Of The Road).
1948 - S-a nascut Artimus Pyle, baterist american (Lynyrd Skynyrd, Atlanta Rhythm Section, APB).
1949 - S-a nascut Trevor Horn, vocalist, chitarist, compozitor si producator american (Buggles, Yes).
1950 - S-a nascut Geoffrey Richardson, violonist, chitarist si flautist britanic (Caravan, Rupert Hine, Murray Head, Penguin Cafe Orchestra).
1952 - S-a nascut Johnny (Anthony Genzale Jr.) Thunders, vocalist si chitarist american (New York Dolls, Heartbreakers) (m.23.04.1991).
1953 - S-a nascut Alicia Bridges, cantareata si compozitoare americana.
1955 - 18 laureati ai Premiului Nobel semneaza o declaratie impotriva armelor nucleare; mai tarziu declaratia a fost semnata de alti 34 laureati Nobel.
1964 - S-a infiintat, la Bucuresti, studioul cinematografic "Animafilm".
1967 - A murit pictorul Vladimir Frimu (m.01.02.1900).
1975 - A avut loc primul zbor cosmic, cu primul echipaj Soiuz-Apollo din istoria cosmonauticii.
1977 - A murit scriitorul rus Konstantin Aleksandrovici Fedin (n.24.02.1892).
1997 - Slobodan Milo�evic este ales presedinte al RF Iugoslavia. Este investit in functie la 25 iulie 1997.

Calendar ortodox: Sfintii Mucenici Chiric si Iulita,mama lui.Sfantul Iosif ,Arhiepiscopul Tesalonicului.Sfantul Vladimir,luminatorul Rusiei.

Iulita s-a nascut nobila.A ramas vaduva de foarte tanara,cand fiul sau Chiric abia se nascuse.Ea a locuit la Iconium ,in cetatea Lycaontei,daruindu-se trup si suflet credintei crestine.Si-a botezat fiul imediat dupa nastere,iar de la trei ani a inceput sa-l invete tainele credintei.De teama persecutiilor impotriva crestinilor ,Iulita si-a luat fiul si s-a ascuns in cetatea Seleuciei.Dar n-a scapat nici acolo,ea fiind arestata si dusa inaintea judecatorului impreuna cu fiul ei,pentru ca era crestina.Fiul ei a fost omorat de judecator,iardupa schingiuiri cumplite ,Iulitei i s-a taiat capul in anul 304.Moastele Sf Chiril si Iulita sunt facatoare de minuni.Parte din ele se afla la Ohrida ,in Biserica Nascatoarei de Dumnezeu Vindecatoarea.
Sf Iosif a trait pe vremea imparatului Teofil ,nascut fiind din parinti crestini si frate a lui Teodor marturisitorul si egumenul Studitilor.Pentru viata sa vrednica de lauda a ajuns sa conduca biserica tesalonicienilor.Din porunca iparateasca ,dupa putin timp s-a intors la Constantinopol.Pentru ca impreuna cu fratele sau il marturiseau pe Hristos si refuzau sa se inchine idolilor ,Sf Iosif a fost inchis de mai multe ori si chinuit ,iar fratele sau a fost izgonit la iezerul Apoloniada.Sf Iosif a murit dupa ce a rabdat multe si de neindurat chinuri.
Din botez Vladimir s-a numit Vasile.El a fost fiul Cnazului Svyatoslav si nepotul lui Igor si al Olgai.La inceput Vladimir a fost pagan si cu credinta si cu viata.Apoi imbratisand credinta crestina ,a inceput sa-si schimbe complet viata .Vladimir a poruncit inaltarea de biserici in intreaga imparatie.Din averile personale a ridicat o biserica la Kiev,inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.Forta si puterea pe care Vladimir le pusese mai inainte in viata lui idolatra ,erau acum curatite si folosite in slujba raspandirii crestinismului.Vladimir a murit in anul 1015.