4 iunie

1876 - S-a infiintat, la Bucuresti, "Societatea nationala de Cruce Rosie a Romaniei"
1904 - S-a nascut Ioan Massof, istoric de teatru ("Teatrul romanesc") (m.27.01.1985).
1919 - Congresul american aproba cel de-al 19-lea amendament al Constitutiei SUA, care garanteaza dreptul la vot al femeilor.
1920 - Se incheie Tratatul de la Trianon intre Puterile Aliate si Ungaria. Recunoasterea pe plan international a unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania (a intrat in vigoare la 26 iulie 1921).
1925 - A murit Nicolas Camille Flammarion, astronom si scriitor francez (n.25.02.1842).
1937 - S-a nascut scriitorul Gh. Peagu.
1937 - S-a nascut Freddy Fender (Baldemar Huerta), cintaret si compozitor american de origine mexicana.
1939 - S-a nascut Alexandru Arsinel, actor roman.
1940 - S-a nascut Cliff Bennett, vocalist britanic (Cliff Bennet & The Rebel Rousers, Toe Fat, Cliff Bennett's Rebellion, Shanghai).
1941 - S-a nascut Valentin Uritescu, actor roman.
1941 - S-a nascut scriitorul Vasile Vlad.
1944 - S-a nascut Roger Ball, saxofonist, pianist si compozitor britanic (Mogul Trash, Vinegar Joe, Average White Band).
1945 - S-a nascut Gordon Waller, vocalist si chitarist britanic (Peter & Gordon).
1950 - S-a nascut Peter Van Hooke, baterist de studio britanic (Mike & The Mechanics).
1950 - S-a nascut scriitorul Constantin Munteanu.
1961 - S-a nascut Colin McKee, basist britanic (Rosetta Stone).
1962 - S-a nascut El DeBarge, vocalist si clapar american (DeBarge).
1970 - Tonga isi castiga independenta fata de Marea Britanie.
1975 - S-a nascut Angelina Jolie, actrita americana.
1989 - Represiunea miscarii studentesti din Piata Tienanmen a capitalei chineze, ordonata de Deng Xiaoping, liderul spiritual chinez.
1989 - In Polonia au loc alegeri castigate de celebrul sindicat "Solidaritatea", condus de Lech Walesa, singura miscare muncitoreasca independenta intalnita vreodata intr-un stat comunist din estul continentului european ; la 19 august 1989, s-a format primul guvern necomunist.
2003 - Ministrul Afacerilor Externe a inaugurat Consulatul General al Romaniei de la Barcelona.

Calendar ortodox: .Sfintii Mucenici Zotic,Atal,Camasie,si Filip de la Niculitel.Sfantul Mitrofan,Patriarhul Constantinopolului ,.Cuvioasa Sofia.(Dezlegare la peste)

 Sfintii Zotic,Atal,Camasie si Filip ,sunt pomeniti alaturi de alti 25 de martiri.Acesti patru erau originari din Rasaritul Europei.Au patimit pentru Hristos sub imparatia lui Diocletian si Maximian.Se crede ca erau ostasi in armata romana iar pentru credinta lor in Hristos au fost osanditi la moarte prin taierea cu sabia.Nu se stie exact nici data mortii lor ,nici locul unde au fost martirizati.Dupa traditie acesti sfinti martiri au fost judecati de autoritatilr romane in orasul Noviodunum ,in Dobrogea.Prin sec IV-V s-a construit in localitarea Niculitel (jud Tulcea)o basilica din piatra cu hramul Sf Atanasie cel Mare ,care a fost renovata in sec XIII ,in care au fost asezate moastele acestor patru sfinti mucenici.In anul 1971 a fost descoperita cripta martirica cu numele celor patru sfinti ,fiind unica in Romania si sud-estul Europei.Moastele sfintilor au fost asezate in patru racle de lemn si depuse spre inchinare in biserica Manastirii Cocos din apropiere ,unde se pasreaza si azi.
  Sf Mitrofan a trait pe vremea marelui Constantin,primul impart al crestinilor.Crezand in Hristos,Mitrofan s-a botezat si mergand la Bizant a lociut cu Tit ,episcopul cetatii.Acesta l-a introdus in clerul bisericii.Sf Mitrofan a fost primul patriarh al Constantinopolului.
 Sf Sofia s-a nascut in Aenus ,Rhodope,fiind mama a sase copii.Ea a tinut poruncile Domnului si a trait o viata plina de virtute.Dupa ce i-au murit copii ,a ajutat orfani si vaduve si si-a impartit averea saracilor.A dus o viata de pustietate.Simtindu-si sfarsitul aproape ,ea a primit tunderea in monarhism.A murit la varsta de 53 de ani.