22 octombrie

362 - Templul lui Apollo din Daphne, este distrus de un foc misterios.
1797 - Francezul Andre-Jacques Garnerin a efectuat in premiera mondiala o saritura cu parasuta dintr-un balon.
1836 - Sam Houston e ales ca primul presedinte a Republicii Texas independente.
1859 - A luat fiinta facultatea de Stiinte Juridice din Bucuresti.
1865 - A fost fondat primul ziar muncitoresc cubanez La Aurora.
1873 - S-a nascut Dimitrie D. Pompeiu, unul dintre creatorii scolii matematice romanesti, membru al Academiei Romane (22.09/4.10) (m.07.10.1954).
1882 - A murit pictorul Ioan Andreescu, membru de onoare post-mortem al Academiei Romane. Aderent la innoirile aduse de arta reprezentantilor Scolii de la Barbizon, Andreescu este recunoscut ca unul dintre cei mai importanti peisagisti romani (n.15.02.1850).
1883 - A fost inaugurata Opera Metropolitan din New York, unul dintre centrele culturii muzicale mondiale. Cu acest prilej s-a interpretat opera Faust a compozitorului francez Charles Gounod.
1886 - S-a adoptat, la Berna, prima Conventie pentru protectia operelor literare si artistice.
1888 - S-a nascut Lucia Mantu (pseudonim pentru Camelia Nadejde), prozatoare si traducatoare din literatura rusa (m.nov. 1971).
1903 - Italo Marchiony, un producator american de inghetata venit din Italia, a primit brevetul de inventie pentru cornetul de inghetata.
1906 - A murit pictorul francez Paul Cezanne (n.19.01.1839).
1911 - A aparut revista literara, artistica si sociala Flacara, sub directia lui C. Banu.
1921 - S-a nascut Brassens Georges, cantaret si compozitor francez.

1942 - S-a nascut Annette Funicello, cantareata si actrita americana.
1945 - S-a nascut Leslie West (Weinstein), chitarist, vocalist si compozitor american (Mountain, West, Bruce & Laing).
1946 - S-a nascut Eric Brigati, vocalis si compozitor american (Young Rascals, Rascals).
1948 - S-a nascut Chira Iorgoveanu, poeta si traducatoare, autoarea unei valoroase antologii de lirica populara aromana.
1952 - S-a nascut Mircea Sandu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF).
1953 - Laos isi castiga independenta fata de Franta.
1964 - Jean-Paul Sartre a primit premiul Nobel pentru literatura, dar l-a refuzat.
1968 - Apollo 7 a aterizat conform planului, coborand in Oceanul Atlantic dupa ce a orbitat de 163 de ori in jurul Terrei.
1974 - A fost inaugurat Centrul National de Fizica Bucuresti.
1976 - Adeziunea Portugaliei la Consiliul Europei.
1977 - A murit arheologul Gheorghe Cantacuzino (n.21.02.1900).
1982 - A murit dramaturgul Mircea Stefanescu ("Micul Infern") (n.11.04.1898).
1991 - Bartholomeu I este ales patriarh ecumenic de Constantinopol, liderul spiritual al ortodocsilor din intreaga lume. 

Calendar ortodox: Sfantul Averchie,Episcopul Ierapolei.Sfintii 7 tineri din Efes.

Sf Averchie a fost episcopul cetatii Ierapole din Frigia in timpul imparatului Antoniu si a fiului sau Marc Aurelian.Populatia acestei tari era in majoritate pagana In timpul unei serbari pagane,Sf Averchie a intrat in templu si a distrus idolii.In urma unei minuni facuta de Sf Averchie,cinci sute de persoane au crezut in Hristos si s-au botezat.Cu vremea Sf Averchie a reusit sa aduca intreaga cetate Ierapole la dreapta credinta.Sf Averchie a umblat prin orasele si satele vecine,vindecand bolnavii si propovaduind cuvantul lui Dumnezeu.A predicat in Siria,Cilicia,Mesopotamia,vizitand Roma si convertind pe multi oameni la crestinism.Pentru faptele sale minunate ,Sf Averchie a fost numit -intocmai cu Apostolii-.El a murit in cetatea Ieropole ,la o varsta inaintata.
 Sf 7 tineri din Efes au fost ostasi si au trait pe vremea imparatului Deciu.Au refuzat sa participe la un festival pagan si s-au  rugat  lui Dumnezeu ca toti crestinii care erau torturati din cauza credintei lor,sa fie mantuiti.Cand au auzit ca vor fi dusi inaintea imparatului ,ei s-au ascuns intr-o pestera.Imparatul a poruncit zidirea intrarii in pestera ,ca acestia sa moara prin infometare sau sufocare.Dumnezeu,prin purtarea sa de grija ,a adus somn asupra celor sapte tineri ,care a durat doua sute de ani.Trezirea lor din somnul de sute de ani,a intarit credinta oamenilor in inviere.Dupa o saptamana de la minunata lor trezire ,tinerii au adormit somnul mortii celei firesti ,in asteptarea invierii de obste.Imparatul Teodosie a dorit sa ia trupurile lor,sa le aseze in racle de aur,insa tinetii i s-au infatisat in vis,cerand sa fie lasati in pestera in care au adormit initial.Pomenirea acestor Sf sapte tineri din Efes,se mai face in Biserica Ortodoxa si la data de 4 august.