21 octombrie

1556 - A murit scriitorul italian Piedro Artenio, din Arezzo ("Geneza", "Viata Fecioarei Maria", "Potcovarul", "Filosoful", "Ozania"). Fiind un spirit progresist, lipsit de prejudecati pana la cinism, Artenio s-a impus ca unul din marii realisti ai secolului prin caracterul demascator al operelor sale (n.1492).
1833 - S-a nascut savantul suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei si initiatorul Premiului Nobel, cel mai prestigios premiu international, decernat anual, din 1901; prin testamentul sau, intocmit la 27.11.1895, a lasat un fond de coroane suedeze, din ale carui dobanzi urmau sa se acorde premii anuale in domeniile: fizica, chimie, fiziologie, medicina, litratura si pentru promovarea pacii (m.10.12.1896).
1858 - Celebrul dans Can-Can a fost executat pentru prima data, la Paris.
1886 - A murit, la Paris, istoricul si arheologul francez Ernest Desjardins (n.1823).
1891 - S-a nascut Perpessicius (pseudonimul lui Dimitrie S. Panaitescu), poet, critic si istoric literar, autor al monumentalei editii critice din opera lui Mihai Eminescu, membru al Academiei Romane (m.29.03.1971).
1904 - S-a nascut prozatorul Eugen Balan ("Intr-o dumineca de august", "Exercitii") (m.04.04.1968).
1915 - S-a nascut Owen Bradley, pianist si sef de orchestra american.
1917 - S-a nascut Dizzy Gillespie (John Birks), trompetist, vocalist si compozitor american de jazz.
1917 - S-a nascut John Birks Gillespie (Dizzy), personalitate in istoria trompetei de jazz ("Closer to the Source 86", "Summertime") (m.06.01.1993).
1925 - S-a nascut Doctor (Isaiah) Ross, bluesman american.
1937 - S-a nascut Norman Wright, vocalist american (Dell-Vikings).
1939 - S-a nascut Joaquim Alberto Chissano, presedintele tarii Mozambic.
1940 - S-a nascut proiectul "Manhattan" - studii pentru o bomba atomica americana.
1940 - S-a nascut Jimmy Beaumont, vocalist american (Skyliners).
1940 - S-a nascut Manfred Mann (Michael Lubowitz), pianist si compozitor sud-african (Manfred Mann, Manfred Mann's Earthbound).
1941 - S-a nascut Steve Cropper, chitarist american (Booker T. & The MGs).
1942 - S-a nascut Elvin Bishop, chitarist si compozitor american (Paul Butterfield Blues Band).
1943 - S-a nascut Ron Elliott, vocalist, chitarist si compozitor american (Beau Brummels).
1945 - S-a nascut Kathy Young, cantareata americana (Innocents). 
1945 - S-a nascut actorul si regizorul rus Nikita Mihalcov, una dintre cele mai puternice personalitati artistice ale cinematografului sovietic. Pentru filmul "Soare inselator", in 1994 a primit Marele premiu al juriului de la Cannes si Oscarul pentru film strain.
1947 - S-a nascut Tetsu Yamauchi, basist japonez (Free, Faces).
1948 - S-a nascut John Bundrick, basist, vocalist si compozitor american (Free).
1953 - S-a nascut Charlotte Caffey, chitarista americana (Go-Go's).
1954 - S-a nascut Phillip Chen, basist britanic (Keef Hartley Band, Jeff Beck).
1954 - S-a nascut Eric Faulkner, chitarist britanic (Bay City Rollers).
1957 - S-a nascut Julian Cope, vocalist, chitarist, basist si compozitor britanic (Teardrop Explodes).
1957 - S-a nascut Steve Lukather, chitarist american (Toto).
1969 - A murit scriitorul american Jack Kerouac (n.13.03.1922).
1976 - S-a nascut gimnasta Lavinia Milosovici, campioana olimpica si mondiala.
1980 - A murit ziaristul Pamfil Seicaru, director, alaturi de Cezar Petrescu, al ziarului "Bucovina" (Cernauti) si "Ora", fondatorul ziarului "Curentul" , pe care l-a condus (1928-1944) (n.1894).
1993 - A avut loc reuniunea NATO de la Travemunde, in Germania. Secretarul de Stat american al Apararii, Les Aspin, a lansat propunerea realizarii unui "parteneriat pentru pace", intre NATO si tarile din Europa Centrala si de Est.
1994 - A murit actorul american Burt Lancaster; a primit Premiul Oscar in 1960 ("Ghepardul", "Profesionistii") (n.02.11.1913).
1997 - CEC s-a transformat intr-o banca de stat, largindu-si obiectul de activitate (acorda credite si agentilor economici mici si mijlocii, precum si statului si administratiei publice locale si centrale).
1999 - A murit inginerul Mihai M. Nita, membru corespondent al Academiei Internationale de Astronautica din 1969 (n.07.01.1928).
2002 - A fost inaugurat metroul usor - tramvaiul 41, care este acum cel mai modern mijloc de transport urban din intreaga tara. Linia are o lungime de 10,8 km si 15 statii pe fiecare sens de circulatie. Pe traseu au fost scoase 27 de garnituri, care sosesc in statii la un interval de trei minute, viteza de rulare fiind de 22km/h, fata de 14km/h - viteza comerciala a unui tramvai obisnuit.
2002 - A murit cantaretul francez Fran�ois Soubeyran, unul dintre membrii trupei Fratii Jacques (n.1918).
2003 - A fost inaugurat Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER).
 
Calendar ortodox: Sfintii Cuviosi Marturisitori Visarion,Sofronie si Sfantul Mucenic Oprea.Sfintii Preoti Marturisitori Ioan din Gales si Moise Macinic din Sibiel.
Sfantul Cuvios Ilarion cel Mare
 Visarion era un calugar se pare de origine vlaha ,care dupa ce a calatorit prin Tara Sfanta ,pe la Muntele Athos,a ajuns la Karlowitz,iar de acolo a fost trimis de patrhiarhul sarbilor ,in Transilvania pentru a predica impotriva uniatiei.Insotit de cativa credinciosi din Banat el a predicat pe Valea Muresului,la Saliste si in alte parti.Intre Sibiu si Saliste ,el a fost arestat ,facanduise un lung interogatoriu.Apoi a fost dus in temnita de la Kufstein ,din Muntii Tirolului,unde se crede ca a si murit ,ca sfant marturisitor pentru ortodoxie.
Calugarul Sofronie de la Cioara a luptat pentru apararea ortodoxiei prin anii 1759-1761 ,cand a condus o adevarata rascoala populara impotriva autoritatilor habsburgice ,dar in acelasi timp si impotriva Episcopiei Unite de la Blaj ,care patrona aceasta actiune de dezbinare a Bisericii Romanesti.El era originar din Jud Alba,de la Cioara ,fiind preot de mir.Dupa ce a ramas vaduv,si-a facut un schit in hotarul satului,care a fost distrus de autoritati,fapt care l-a facut sa porneasca aceasta actiune,care a durat aproape doi ani.A tinut si un mare sobor la Alba Iulia ,unde s-au luat o serie de masuri in vederea viitoarei organizari a Bisericii Ortodoxe.Dupa o intalnire cu generalul Nicolaus Adolf Bucow (cel care a distrus manastirile ortodoxe)Sf Sofronie s-a retras in Tara Romaneasca ,unde a murit fie la Manastirea Vierosi,fie la Manastirea Rosaia.Pentru actiunile sale ,el a fost trecut de Sf Sinod al BOR in randurile sfintilor.
 Sf Mc Oprea Miclaus din Salistea Sibiului ,a facut multe calatorii la Viena ,pentru a cere imparatesei Maria Tereza ,drepturi pentru credinciosii transilvaneni.In 1752 a fost arestat la Viena si aruncat in inchisoarea de la Custeni ,unde a murit ca sfant marturisitor pentru ortodoxie.
 Preotul Ioan din Gales a preluat conducerea actiunilor revendicative ortodoxe si romanesti ,prin anii 1756-1757 si a cutreierat mai multe sate ,strangand semnaturi  prin care credinciosii ardeleni cereau sa li se acorde si lor drepturi si libertate pentru credinta ortodoxa.A fost arestat si el si dus pe teritoriul Austriei de azi.Se pare ca a murit intr-o inchisoare de la Gratz ,unde a fost intemnitat timp de 24 de ani.
Sf Mc Preotul Moise Macinic a fost canonizat in anul 1992 de Sf Sinod al BOR  .El l-a insotit pe Oprea Miclaus in calatoriile sale la Viena si a fost arestat odata cu el .Si-a pierdut viata in inchisoarea de la Kufstein.
 Sf Ilarion cel Mare s-a nascut in anul 291,in satul palestinian Tabatha.Trimis la Alexandria la studii ,s-a familiarizat cu credinta ortodoxa si s-a botezat acolo.Dupa moartea parintilor,a impartit totul saracilor si s-a dus in desertul din vecinatatea orasului Maium.Acolo s-a luptat cu gandurile necurate,cu risipirea mintii ,cu patimile trupului ,dar pe toate le-a invins cu munca fizica grea,cu postul si rugaciunea.Domnul Iisus Hristos l-a invrednicit pe Sf  Ilarion  cu puterea izgonirii duhurilor necurate,si cu harul tamaduirii bolilor.Cu binecuvantarea Sfantului ,manastirile au inceput sa se inmulteasca in toata Palestina .Cu sapte ani inaite de moartea sa ,Sf Ilarion s-a mutat in Cipru ,unde a stat in singuratate,pana la sfarsitul zilelor sale.