12 mai

113 - A fost inaugurata, la Roma, in forumul nou construit, "Columna lui Traian", opera atribuita lui Apollodor din Damasc. Cele 124 de episoade care ilustreaza razboaiele daco-romane, constituie un original act de nastere a poporului roman.
1364 - A fost fondata Universitatea din Cracovia, una din primele universitati din Europa Centrala.
1551 - A fost fondata Universitatea din Lima, Peru.
1842 - S-a nascut compozitorul francez, pedagogul si dirijorul Jules Emile Frederic Massenet (m.13.08.1912).
1870 - A murit Eftimie Murgu, filolog, filosof, lingvist, fruntas al Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca (n.28.12.1805).
1871 - A murit Daniel Francois Esprit Auber, compozitor si pedagog francez (n.29.01.1782).
1884 - A murit compozitorul si dirijorul Bedrich Friedrich Smetana, creatorul scolii muzicale nationale cehe (n.02.03.1824).
1916 - S-a nascut Constantin Ciopraga, critic si istoric literar.
1928 - S-a nascut Burt Bacharach, compozitor si pianist american.
1934 - S-a nascut Zsolt Kerestely, compozitor de muzica usoara, instrumentist si dirijor.
1934 - S-a nascut scriitorul Lucian Raicu.
1937 - A fost incoronat regele George al VI-lea al Angliei la Westminster Abbey.
1942 - Prima gazare in masa, datata cu exactitate, din lagarul de concentrare Auschwitz-Birkenau, in urma careia au fost ucisi 1.500 de evrei polonezi.
1942 - S-a nascut Ian Drury, vocalist si compozitor britanic (Kilburn & The High Roads, Blockheads).
1942 - S-a nascut Billy Swan, vocalist, clapar, chitarist, compozitor si producator american (Mert Miley & Thr Rhythm Section, Black Tie).
1943 - A fost terminata construirea cladirii Pentagonului.
1944 - S-a nascut James Purify, cantaret american (James & Bobby Purify).
1946 - S-a nascut Robert MacVitte, baterist americam (Sugarloaf).
1946 - S-a nascut Ian McLagan, pianist britanic (Small Faces, Faces).
1948 - S-a nascut Steve Winwood, vocalist, clapar, compozitor si producator britanic (Spencer Davis Group, Traffic, Blind Faith).
1949 - S-a nascut Anghel Mora, regizor si scenarist.
1950 - S-a nascut Billy Squier, vocalist, chitarist si compozitor american (Sidewinders and Piper).
1957 - S-a nascut Shannon (Brenda Shannon Greene), cantareata americana.
1958 - S-a nascut Valeriu Mladin, artist plastic.
1960 - S-a nascut Terry McKee, baterist britanic (Rosetta Stone).
1961 - S-a nascut Billy Duffy, chitarist si compozitor britanic (Death Cult, Cult).
1972 - Rolling Stones lanseaza Exile On Main Street, considerat cel mai bun album al lor.
1985 - A murit pictorul si sculptorul francez Jean Dubuffet, un precursor al curentului Art brut (n.31.07.1901).
1998 - Sarbatoarea nationala a Republicii cecene Icikeria (ziua semnarii Acordului de pace cu Federatia Rusa).

Calendar ortodox : Sfantul Mucenic Ioan Valahul.Sfantul Epifanie.Sfantul Gherman.Dumineca a 2-a dupa Pasti(a Sf Ap Toma)

Sf Mc Ioan Valahul era de neam valah,adica roman din Tara Romaneasca.S-a nascut in anul 1644.La varsta de 15 ani ajunge rob la turci.Pe drumul spre Constantinopol un pagan pune ochii pe el si-l cumpara cu gandul de a-l sodomiza.Aparandu-si demnitatea si curatia Ioan il  omoara pe pagan.Agarenii,afland ca Ioan le-a omorat stapanul,l-au legat in lanturi si l-au dus la Constantinopol.Pentru ca nu a vrut sa renunte la credinta in Hristos ,a fost dat pe mana eparhului cetatii si aruncat in temnita.A fost supus la diverse chinuri ,iar in cele din urma spanzurat in 12 mai 1662.Viata Sfantului a fost scrisa de Ioan Cariofil si a fost tiparita la Venetia de Sf Nicodim Aghioritul .In anul 1950 Sf Sinod al BOR a hotarat ca acest nou mucenic a lui Hristos sa fie cinstit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana.Generalizarea solemna a cultului sau a avut loc in luna octombrie  1955.
 Sf  Epifanie s-a nascut in jurul anului 315 intr-o familie de evrei din satul Besanduc ,in Palestina.Ramas orfan de tata a fost adoptat de un invatator al Legii iudaice ,Trifon.Avand asfel posibilitatea de a studia, Sf Epifanie a invatat nu doar Scripturile si perceptele legii mozaice ci si cinci limbi : greaca,latina,ebraica,siriaca si copta.Sf Epifanie a imbratisat crestismul primind Botezul de la episcopul locului.Renuntand la toata averea mostenita de la parintele sau adoptiv,s-a facut calugar pe langa Sf Ilarion cel Mare.Ca sa-i cunoasca mai bine pe calugarii renumiti din Egipt ,a facut o lunga calatorie pana in desertul Egiptului.Dupa patru ani s-a intors in Palestina intemeind o manastire in apropierea satului sau natal,unde a fost staret timp de 30 de ani.Apoi a plecat in insula Cipru ,unde l-a reintalnit pe Sf Ilarion cel Mare ,acceptand sa fie hirotonit episcop de Salamina in anul 376.A fost episcop pana in anul 403 ,cand a murit.Din punct de vedere doctrinal Sf Epifanie a fost un aprig aparator al origenismului.Cultul Sf Epifenie s-a raspandit cu repeziciune ,iar mormantul sau a ramas pana azi unul din locurile cele mai importante de pelerinaj din insula Cipru,al carui patron este.
 Sf Gherman a fost fiul unei importante familii din Constantinopol.A ajuns mai marele bisericii din Cizicus ,devenind apoi patriarh de Constantinopol ,in anul 715.Sf Gherman s-a supus fatis decretului imparatului Leon Isaurianul ,care incepuse persecutia impotriva Sf icoane.Din aceasta cauza a fost exilat in anul 730 ,murind apoi pe taram strain.Sf Gherman a compus numeroase imnuri bisericesti,intre care se remarca cel al Intalnirii din Templu.