14iulie

1223 - Ludovic al VIII-lea devine rege al Frantei dupa moartea tatalui sau, Filip al II-lea.
1582 - A aparut "Palia de la Orastie" - prima traducere romaneasca a vechilor carti biblice "Geneza" si "Exodul", tiparita la Orastie de mesterul-tipograf Serban, fiul diaconului Coresi, si diaconul Marian.
1602 - S-a nascut Jules Mazarin, cardinal si om politic francez (m.09.03.1661).
1700 - A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol intre Rusia si Turcia, prin care Marea Azov a fost atribuita Rusiei.
1789 - Caderea Bastiliei a marcat inceputul Revolutiei franceze.
1883 - S-a nascut compozitorul Alexandru Zirra, pionier al muzicii romanesti de opera (m.23.03.1946).
1918 - S-a nascut Ernst Ingmar Bergman, regizor suedez de teatru si film ("Fragii salbatici", "Procesiunea") (m.30.07.2007).
1933 - In Germania, toate partidele politice, cu exceptia celui nazist, au fost scoase in afara legii.
1933 - S-a nascut Del Reeves, cantaret, chitarist si compozitor country american.
1936 - S-a nascut scriitoarea Ileana Hogea-Veliscu.
1939 - S-a nascut Vince Taylor, cantaret, chitarist si compozitor britanic.
1947 - Un grup de zece conducatori ai PNT, in frunte cu Ion Mihalache, vicepresedinte, Nicolae Penescu, secretar general, si Nicolae Carandino, director la ziarul "Dreptatea", a fost arestat pe aeroportul din Tamadau, la 46 de km de Bucuresti, sub acuzatia de "fuga intr-o tara straina".
1948 - S-a nascut scriitorul Nicolae Dabija.
1954 - A murit Jacinto Bonavente Martinez, autor dramatic spaniol, laureat al Premiului Nobel pentru literatura pe 1922 ("Noaptea sabatului", "Logodnica de zapada", "Scrisori de femeie") (n.12.08.1866).
1954 - S-a nascut Chris (Allen) Cross, basist britanic (Ultravox).
1958 - S-a nascut Dan Mircea Geoana, presedintele PSD din aprilie 2005.
1967 - S-a nascut Madalina Manole, solista de muzica usoara.
1975 - S-a nascut Fabian Anton, jurnalist si editor.
1997 - A fost asasinat Gianni Versace, unul dintre cel mai apreciat creator de moda italian (n.02.12. 1946).
1999 - A murit Maria Banus, poeta, eseista, traducatoare, prozatoare, laureata a Premiului International Gottfried von Herder in 1989 (n.10.04.1914).
2000 - Camera superioara a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene (UE).

Calendar ortodox: Sfantul Apostol Achila.Sfantii Mucenici Just si Iraclie.Sfantul Cuvios Nicodim Aghioritul

In -Faptele Apostolilor-,dumnezeiescul Luca,a scris laude pentru Sf Achila.Sf Achila a fst ucenic si gazda a fericitului Pavel,fiind invatat de acesta dumnezeiestile invataturi.Sf Achila s-a facut preot si mucenic al patimilor Domnului,luand astfel cununa.
 Sf Mc Just era din Roma,ostas sub tribunul Claudiu.El si-a impartit averea la saraci si s-a bucurat ca a dobandit credinta in Hristos.Pentru ca la marturisit pe Hristos a fost chinuit cumplit de ighemonul Magnentie ,murind in cele din urma ars in foc.
 Sf Mc Iraclie a primit cununa muceniciei dupa ce a fost batut de catre pagani cu ciomege.
 Sf Nicodim Aghioritul s-a nascut in anul 1748 in insula Naxos din arhipelagul Cicladelor.A fost incredintat de parintii sai sa invete de la preotul satului.La varsta de 16 ani a fost trimis la Smirna,la Scoala Evanghelica.Dupa patru ani de studii la Smirna ,se intoarce la Naxos ,in patria sa.Ii intalneste acolo pe calugarii Grigore,Nifim si Arsenie,care ii trezesc dragostea pentru viata monarhala si il initiaza in practica ascezei si rugaciunii interioare.Din anul 1775 pleaca spre muntele Athos.Intra mai intai la Manastirea Dionisiu ,unde primeste haina monarhiceasca .Este numit secretar si lector,devenind model pentru toti.Sf Nicodim a ramas cunoscut mai ales gratie operelor sale ortodoxe ,cea mai importanta fiind -Filocalia-un compendium in cinci volume ,cuprinzand scrieri si rugaciuni.De asemenea a editat -Pedaliomul-o colectie de canoane ale bisericii ortodoxe ,impreuna cu comentariile sale.Sf Nicodim a murit in anul 1809 si a fost canonizat de Biserica Ortodoxa in anul1955.Cartile sale au ramas o sursa inepuizabila de invatatura ,de mangaiere si incurajare la plinatatea vietii intru Hristos.