12 iulie

1822 - S-a nascut Milton Waldo Hanchett, inventator american al scaunului de dentist (m.28.12.1904).
1884 - S-a nascut Amedeo Modigliani, pictor si sculptor italian (m.24.01.1920).
1887 - A murit Aaron Florian, istoric. A realizat prima periodizare si a tras atentia asupra stiintelor auxiliare ale istoriei (genealogia, heraldica, numismatica, epigrafia, diplomatica, stiinta sigiliilor) (n.21.01.1805).
1904 - S-a nascut poetul Pablo Neruda, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe 1971 ("Spania in inima", "Ode elementare") (m.23.09.1973).
1930 - S-a nascut Janina Ianosi, traducatoare si eseista.
1934 - S-a nascut Van Cliburn (Harvey Lavan Cliburn), pianist american de muzica clasica.
1935 - A murit Alfred Dreyfus, ofiter francez de origine evreiasca, condamnat in anul 1894 pentru tradare de tara la deportare pe viata, din pricina emiterii de documente false (n.09.10.1859).
1937 - S-a nascut Bill Cosby, actor, cantaret si compozitor american.
1942 - S-a nascut Swamp Dogg (Jerry Williams Jr., Little Jerry), cantaret si producator american.
1943 - S-a nascut Christine McVie (Perfect), vocalista, pianista si compozitoare britanica (Chicken Shack, Fleetwood Mac).
1943 - S-a nascut Radu F. Alexandru (Radu Alexandru Feldman), om politic, scriitor, scenarist.
1946 - S-a nascut Jeff Christie, multi-muzician si vocalist britanic (Christie).
1948 - S-a nascut Walter Egan, cantaret si compozitor american.
1949 - S-a nascut John Wetton, basist, vocalist si compozitor britanic (Mogul Thrash, Family, King Crimson, Uriah Heep, Roxy Music, Asia).
1952 - S-a nascut Liz Mitchell, cantareata jamaicana (Boney M).
1960 - Franta a acceptat sa acorde independenta statelor Nigeria, Volta Superioara, Coasta de Fildes, Ciad, Africa Centrala si Congo.
1962 - S-a nascut Anca Constantinescu, politician roman.
1965 - S-a nascut Damian Florea, politician roman.
1973 - S-a nascut fotbalistul italian Christian Vieri.
1986 - A murit George Calboreanu, mare actor al scenei romanesti (n.05.01.1896).
2000 - La Manila a fost semnat un acord de stabilire a relatiilor diplomatice intre Filipine si RPD Coreeana.
2000 - Modulul rus "Zvezda", al treilea element al Statiei Spatiale Internationale (ISS), a fot amplasat pe orbita, la numai zece minute dupa decolarea rachetei purtatoare Proton-K de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
2002 - Ofiteri irakieni aflati in exil si reprezentanti ai opozitiei creeaza, la Londra, un consiliu militar avind drept scop inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein.


Calendar ortodox: Cinstirea Sfintei Icoane Prodromita de la Muntele Athos.Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie.Sfanta Veronica.

In calendarul ortodox se pomeneste astazi Cinstirea Sf Icoane Prodromita de la Muntele Athos .Icoana originala se gaseste la schitul romanesc Prodromu ,iar o reproducere a ei se afle la paraclisul de pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului.
 Sf Proclu si Ilarie au trait pe vremea imparatului Traian si a lui Maxim  ighemonul.Ei erau din satul Caliptul ,aproape de Anghira.Pentru ca il marturisea pe Hristos,Sf Proclu a fost prins si dat pe seama lui Maxim ighemonul ,fiind chinuit cumplit Dupa aceasta fiind dus sa fie omorat cu sageti ,s-a intalnit cu nepotul sau Ilarie ,care s-a inchinat mosului sau.Pentru aceasta a fost prins de elini.Ranit de multimea sagetilor ,Sf Proclu a murit ,iar Sf Ilarie marturisind ca este crestin ,a fost mult chinuit si apoi i s-a taiat capul.
 Numele Sf Veronica se leaga de doua evenimente din viata Mantuitorului.O veche traditie spune ca Veronica a fost femeia pe care Domnul Iisus a vindecat-o de greaua suferinta a curgerii de sange de care patimea de mai multi ani.Aceeasi traditie mai spune ca Sf Veronica a fost femeia care I-a sters fata Mantuitorului in timpul patimilor sale pe drumul calvarului ,spre Golgota.Chipul insangerat al Mantuitorului s-a impregnat pe panza cu care Veronica a sters fata Domnului ,ca o marturie a Patimilor mantuitoare.Panza s-a pastrat multa vreme ,cunoscuta ca Sfanta Mahrama .Aceasta Mahrama a fost dusa de Veronica la Roma ,unde a fost pastrata multa vreme ca o relicva sfanta.Ducand o viata de marturisire si propovaduire a credintei in Hristos,s-a mutat la Domnul ,ajungand ca in ceruri sa se bucure deplin de chipul Domnului.