1 aprilie -Ziua Pacalelilor in intreaga lume

Indiferent de unde se trage ,ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in majoritatea tarilor lumii.Marcata mai intai in Europa ,Ziua Pacalelilor a emigrat peste Ocean si apoi pe tot globul .Originile Zilei Pacalelilor ,indelung disputate,nu au fost gasite cu exactitate ,istoricii cansiderand ca obiceiul farselor este o impletire de obiceiuri populare specifice fiecarei tari  cu legende stravechi  si cu ceremonialuri de intampinare a  Anului Nou si ulterior a primaverii.Originea zilei de 1 aprilie este strans legata cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian.In vechiul calendar ziua Anului Nou era sarbatorita pe data de 1 aprilie in loc de 1 ianuarie.
 In Franta Ziua Pacalelilor a fost marcata pentru prima data in secolul al XVI-lea ,cel care cade victima unei pacaleli este numit poisson  d*Avril (peste de aprile).
 In Anglia Ziua Pacalelilor este marcata timp de doua zile ,cel pacalit este numit noddy,iar in Scotia acestuia i se spune April cuckoo(cuc de aprilie).
In Spania celor pacaliti de 1 aprilie li se atribuie epitetul de natarai.
 Japonezii sarbatoresc la 1 aprilie Ziua Papusilor sau Ziua bucuriei celor mici.
  Ziua Pacalelilor este sarbatorita si in unele state din America Latina -Peru,Mexic si Columbia,dar in 28 decembrie ,sub numele de Dia de los inocentes(ziua celor naivi).Aceeasi sarbatoare este marcata si in Belgia ,unde insa se sarbatoreste si la 1 aprilie.
 In Iran si in unele parti din India ,Ziua Pacalelilor este cea de a 13-a zi a Anului Nou (Noruz).
 In Romania ,pacalelile de 1 aprilie au inceput sa fie practicate in secolul al XIX-lea.
  Traditia spune ca pacalelile trebuie facute pana la ora pranzului .Dupa ora 12 se spune ca farsa aduce ghinion celui care pacaleste.