16 ianuarie

1885 - Apare noul organ de presa junimist "Romania libera", ce reflecta grupul junimist intrat in Camere la alegerile din noiembrie 1884.
1911 - S-a nascut economistul american George Joseph Stigler, laureat al Premiului Nobel pentru Economie in anul 1982.
1920 - Intra in vigoare un amendament la Constitutia SUA care interzice fabricarea si consumul bauturilor alcoolice ("Legea prohibitiei"), in vigoare pina la 05.12.1933.
1937 - S-a nascut Bob Bogle, basist, chitarist si compozitor american (The Ventures).
1940 - S-a nascut actrita Melania Ursu ("Padureanca", "Mere rosii", "Flacari pe comori").
1942 - S-a nascut prozatorul si eseistul Aurel Dragos Munteanu, stabilit in SUA din 1994 ("Dupa-amiaza nelinistita", "Scarabeul sacru", "Oras in profil", "Opera si destinul scriitorului").
1942 - S-a nascut William Francis, clapar american (Dr. Hook & The Medicine Show).
1942 - S-a nascut Barbara Lynn (Barbara Lynn Ozen), cantareta, chitarista si compozitoare R&B americana.
1944 - S-a nascut Jim Stafford, cantaret, chitarist si compozitor country/pop american.
1944 - S-a nascut Radu Boruzescu, scenograf. Din 1975, este stabilit in Franta. A obtinut Premiul ACIN pentru filmul "Felix si Otilia" in 1972.
1945 - In urma Conventiei de Armistitiu, care stabilea, la articolul 11, reparatiile de razboi datorate de Romania Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Conventia economica "asupra marfurilor pe care Romania urmeaza sa le livreze in compensarea daunelor cauzate de catre Romania Uniunii Sovietice prin operatiunile militare si ocuparea teritoriului sovietic".
1946 - George Calinescu incepe, la Facultatea de Litere din Universitatea Bucuresti, cursul "Istoria literara ca stiinta inefabila si sinteza epica" cu lectia de deschidere intitulata "Sensul clasicismului".
1946 - S-a nascut Ronnie Milsap, cantaret, pianist si chitarist country american.
1948 - S-a nascut actrita Catrinel Paraschivescu ("Lisca", "Baloane de curcubeu").
1948 - Tratatul de prietenie, colaborare si asistenta mutuala bulgaro-romana.
1948 - S-a nascut regizorul american John Carpenter.
1951 - S-a nascut actorul Radu Gheorghe ("Grabeste-te incet", "Ramasagul").
1957 - A murit Arturo Toscanini, unul dintre cei mai mari dirijori din prima jumatate a secolului XX. A condus mai multe orchestre celebre (La Scala, Milano; Metropolitan Opera si Filarmonica, New York), a format National Broadcasting Company Orchestra (n.25.03.1867).
1959 - S-a nascut Sade (Helen Folasade Adu), cantareata si compozitoare nigeriana.
1961 - A fost asasinat omul politic Patrice Lumumba din Republica Democratica Congo (n.02.07.1925).
1962 - S-a nascut Paul Webb, basist american (Talk Talk).
1964 - S-a nascut Ionut Calota (Floare Albastra).
1965 - Reprezentantele diplomatice ale Romaniei si Danemarcei sint ridicate la nivel de ambasada.
1969 - Studentul Jan Palach, in virsta de 20 de ani, isi da foc, la Praga, pentru a protesta impotriva invaziei armatei sovietice in Cehoslovacia.
1981 - A murit actorul Cornel Coman ("Buzduganul cu trei peceti", "Ecaterina Teodoroiu", "Ciresarii") (n.14.06.1936).
1991 - Lansarea operatiunii "Furtuna in desert" (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 02.08.1990 de Irak. Are loc primul atac aerian declansat de coalitia internationala (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudita, Kuwait) impotriva Irakului.
2000 - Eclipsa totala de soare. Vizibilitate maxima: SUA, Canada, America de Sud.

        Calendar ortodox : Cinstirea lantului Sfantului Apostol Petru; Sfantul Mucenic Pevsip si cei impreuna cu el.
                                        Cand Sf Apostol Petru a fost intemnitat de Imparatul Irod si legat cu doua lanturi de fier,a venit ingerul Domnului si lovindu-i coasta l-a desteptat si l-a scos afara ,cazand de pe dansul lanturile de fier.Niste credinciosi au luat in taina lanturile ,pastrandu-le la ei.Sf Petru s-a dus in alte tari ,propovaduind cuvantul lui Dumenzeu si nu s-a aratat in Ierusalim.Lanturile aveau putere tamaduitoare de la trupul apostolului ,vindecand neputintele si gonind duhurile cele viclene.Ramanand din neam in neam ca mostenire,ele au ajuns in mainile lui Iuvenalie,Patriarhul Ierusalimului(422-458).Acesta vazand dreapta credinta si iubire de Dumnezeu a imparatesei Evdochia.ii daruieste aceste lanturi,ale Sf Apostol Petru.Ea le duce la Constantinopol ; unul l-a asezat in biserica cea mare a Sf Apostol Petru,unde savarsise soborul lui,iar altul l-a trimis la Roma,fiicei sale,Eudoxia,care primind acel dar nepretuit,a zidit o biserica in numele Sf Petru ,in muntele Escuilinului,unde a pus acel lant.La Roma se afla si un alt lant al Sf Petru ,cu care l-a legat Nero,tiranul,care impreuna cu cel adus de la Constantinopol , a fost pus in biserica.
                                           Sfantul Mucenic Pevsip si cei impruna cu dansul: Elasip,Mesip si bunica lor Neonila,l-au marturisit pe Hristos,si au mostenit cununile vietii vesnice.
           

     16 ianuarie: Conform credintei populare in aceasta zi este jumatatea iernii,zi ce reprezinta un moment de cotitura ,care poate afecta atat restul anotimpului ,cat si starea sanatatii omului in urmatoarea jumatate de iarna.
 In noaptea de 16/17 ianuarie va fi semiluna