Anul Nou in lume

Anul Nou este ziua care marcheaza inceputul unui nou an calendaristic.In epoca contemporana,Anul Nou este intampinat in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie-noaptea de Revelion-cu petarde si artificii.
Grecii fac o prajitura traditionala in care pun bani ,obicei transmis si in unele zone din Romania.Persoana care gaseste banii va avea bucurii tot anul.
Evreii mananca mere unse cu miere ,pentru un an viitor dulce.
Spaniolii mananca 12 boabe de struguri,ca ritual pentru atragerea norocului,numarand ultimele secunde ale anului.
In Scotia Anul Nou este numit Hogmanay ,iar in unele sate sunt aprinse suluri de smoala ,care se rostogolesc pe strazi ; asfel anul vechi e ars si cel nou poate sa vina.
In Italia in noaptea de Anul Nou ,se arunca pe fereastra obiectele vechi ,simboluri ale anului care a trecut.
Olandezii sarbatoresc ziua de 31 decembrie cu multe focuri de artificii ,care incep din zorii zilei pana noaptea tarziu.
In unele parti din Elvetia si Austria ,localnicii se costumeaza pentru a sarbatori ajunul zilei de Sf Silvestru.
In tari precum Ecuador sau Peru oamenii fac papusi de carpa ,reprezentand anul care a trecut ,pe care apoi le ard la miezul noptii de 31 dec.
Rusii beau sampanie la miezul noptii si dupa ora 12 deschid usile si ferestrele sa le intre anul nou in casa.
In Iran Anul Nou se sarbatoreste pe 21 martie.
In Vietnam Anul Nou incepe pe 21 ianuarie sau 19 februarie ,in functie de an.
Anul Nou chinezesc este celebrat candva intre 17 ianuarie -19 februarie ,cand este luna noua.
Pentru japonezi Anul Nou este un simbol al innoirii.
In Romania in noaptea dinte ani oamenii isi pun o dorinta ,pentru ca aceasta are toate sansele sa se implineasca.Noaptea de Revelion este intampinata cu mult zgomot ,pentru a alunga spiritele rele .Pe 31 decembrie se colinda cu plugusorul.Jocul Ursului este cel mai spectaculos din toate jocurile cu masti in satele din Bucovina.Anul Nou este socotit unul dintre cele mai favorabile momente pentru prognozarea vremii sau a recoltelor viitoare.Tot in noaptea din ajunul Anului Nou se face si calendarul de carbuni pentru aprecierea rodului din culturile din anul urmator.
             Anul Nou trebuie sa va gaseasca fara datorii,cu buzunarele pline; sa purtati lenjerie rosie,sa aveti ceva nou;sa mancati o bucatica de peste si nu uitati sarutul de la miezul noptii -daca noul an va prinde sarutandu-va ,veti fi fericiti tot anul viitor.

              LA MULTI ANI!