Sfantul Apostol Andrei

Sfantul Apostol Andrei-cel intai chemat- ,s-a numarat printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind frate cu Simon Petru.
       Erau originari din Betsaida, din provincia Galilea,in nordul Tarii Sfinte; s-au numarat printre ucenicii Sf Ioan Botezarorul.
       Sf Apostol Andrei a fost martor la botezul Domnului.
       A fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci., dar si in teritoriile de dincolo de Prut,in nordul Marii Negre.
        Plecand de la noi spre sud, a trecut prin Tracia, a ajuns in Bizant, apoi in Macedonia si Tesalia, ajungand in orasul Patras din Ahaia(Grecia de azi).Acolo a murit fiind rastignit pe o cruce in forma de X (numita pana azi -Crucea Sfantului Andrei).
          Nu se cunoaste exact anul martiriului sau. 
       Pestera in care se crede ca a vietuit Sf Andrei se afla langa localitatea Corvin, jud.Constanta.Pestera a fost transformata in  biserica (1944)si a fost sfiintita de Episcopul Tomisului Chesarie Paunescu.Distrusa fiind se trupele rusesti  , ea a fost refacuta prin ravna cuviosului monarh Nicodim Dinca.
           In calendarul bisericesc numele Sfantului este inscris cu Cruce Rosie din anul 1995 ,iar in 1997 Sf Sinod al BOR l-a proclamat -Ocrotitorul Romaniei.
           In Romania numele Andrei si Andreea este unul dintr cele mai intalnite.

       Obiceiuri populare de Sf Andrei
            Aceasta zi se mai cheama si ziua lupului.In special la sate in noaptea de 29/30 noiembrie se practica ritualuri ciudate , crezandu-se ca astfel se pot gasi mai usor solutii la diferite situatii sau probleme.
            Cele mai multe ritualuri sunt dedicate iubirii. Alte ritualuri se fac pentru protectia oamenilor si a animalelor.Tot in noaptea de Sf Andrei sunt practicate si predilectii meteorologice pentru anul urmator : daca in noaptea de Sf Andrei este senin si cald iarna o sa fie blanda,iar o noapte friguroasa aduce troiene si o iarna grea.